Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un important echipament pentru barajul stavilar de la Sânmihaiu Român, care va regla debitele pe Canalul Bega, va fi montat în aceste zile

opiniatimisoarei.ro
nod hidrotehnic

Un important echipament hidrotehnic pentru barajul stavilar de la Sanmihaiu Roman, o stavila cilindrica, este montata in aceste zile.

Rolul stavilei metalice cilindrice este de a regla tranzitarea debitelor maxime pe Canalul Bega fiind amplasata in campul central al canalului, potrivit opiniatimisoarei.ro.

Citește și: Ministrul Justiției, reacție după decizia CSM: ‘La fel voi proceda și data viitoare’

Montarea acestei piese este un procedeu extrem de elaborat, fiind necesare o acuratete si o precizie maxime. In acest sens, a fost nevoie de o serie de actiuni premergatoare montarii stavilei cilindrice. Este vorba despre actiuni strict tehnice. Astfel, la fata locului s-au facut masuratori de precizie pentru a determina pozitia de montaj a coroanelor de angrenaj, s-au montat coroanele de angrenare pe confectia metalica a stavilei cilindrice, iar stavila cilindrica a fost transportata de pe malul stang in proximitatea zonei de montaj. Totodata, s-a trecut la manevra de plasare pe pozitie a stavilei cilindrice.

Manevrele de transport a stavilei cilindrice de pe mal la locul montajului s-au realizat cu o macara americana Terex de 160 de tone, avand in vedere ca greutatea stavilei cilindrice este de circa 20 tone, cu o lungime de 15 metri. Tot cu ajutorul acestei macarale s-a trecut la montarea propriu zisa a stavilei la pozitia de lucru.

„In cursul zilelor urmatoarele se vor monta angrenajele de actionare, a lantului Gall de angrenare directa si echiparea completa a stavilei cilindrice. Conform graficului de executie, in luna iunie se va putea trece la proba de lucru a acestui echipament ”a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

Va reamintim ca lucrarile de punere in siguranta a Nodului Hidrotehnic Sanmihaiu Roman inseamna reabilitarea barajului stavilar si a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor si a echipamentelor hidromecanice. Valoarea contractului de baza este de 5.657.517,36 euro cu TVA, valoare finantata prin programul IPA Interreg CBC RO-SRB. Valoarea totala a proiectului ”Repararea infrastructurii de navigatie a canalului Bega” este de 7.957.986 euro cu TVA (fondurile programului IPA cat si fondurile proprii).

Odata finalizata aceasta lucrare, vaporasele vor putea circula pana la granita cu Serbia si chiar mai departe, pana in Serbia, dupa ce la granita dintre cele doua tari va fi construit un punct de trecere a frontierei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.