Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un jurnalist polonez reținut în Myanmar, fost eliberat

Pinterest
Myanmar steag flag

Jurnalistul polonez Robert Bociaga, care lucra în Myanmar pentru dpa, a fost eliberat de forţele de securitate după aproape două săptămâni de detenţie, anunţă agenţia respectivă, notează Agerpres.

Bociaga a plecat joi cu un avion de la Yangon, cel mai mare oraş al ţării, către Polonia, unde urmează să ajungă vineri, după mai multe escale.

Jurnalistul în vârstă de 30 de ani a fost arestat de armată în 11 martie, la Taunggyi, capitala statului Shan, de unde relata despre protestele împotriva militarilor care au preluat puterea printr-o lovitură de stat la începutul lui februarie.

"Suntem foarte uşuraţi că Robert Bociaga este liber şi va fi în curând alături de familie", a declarat redactorul-şef al dpa, Sven Goesmann. El a avertizat că situaţia din Myanmar este în continuare periculoasă pentru presă şi pentru întreaga populaţie. "Facem apel la guvernul de tranziţie să respecte libertatea presei şi drepturile omului. Lumea şi dpa vor continua să urmărească îndeaproape ce se întâmplă în Myanmar", a adăugat şeful agenţiei.

Cazul a atras atenţia în întreaga lume. Reporteri Fără Frontiere a fost una din organizaţiile care au cerut eliberarea imediată a lui Bociaga şi a altor lucrători din presă arestaţi în Myanmar. Ambasada germană de la Yangon, care reprezintă şi interesele cetăţenilor polonezi, a cerut acces imediat la jurnalist şi informaţii despre motivul arestării.

Armata şi poliţia din Myanmar acţionează tot mai dur nu doar împotriva demonstranţilor, ci şi a politicienilor, activiştilor şi jurnaliştilor.

Joi au avut loc mai multe manifestaţii de protest, urmate de intervenţii ale poliţiei, în mai multe oraşe, inclusiv metropola comercială Yangon, Mandalay, Pathien şi Monywa. Presa locală a relatat despre victime - morţi şi răniţi.

Lin Lin Thaw, un protestatar în vârstă de 32 de ani, a declarat agenţiei dpa: "Avem speranţe mari pentru ţara noastră. Deşi au ucis oameni (...) poporul continuă să lupte împotriva lor".

Organizaţia pentru sprijinirea deţinuţilor AAPP estimează că până acum puciştii din Myanmar au arestat peste 2900 de oameni şi au ucis cel puţin 280. Străinii au fost însă consideraţi în relativă siguranţă. Miercuri au fost eliberaţi circa 600 de deţinuţi, majoritatea studenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.