Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un laic și un episcop vor fi făcuți sfinți

AFP
Papa Francisc

Duminică, 9 octombrie 2022, Biserica catolică îi va înscrie în Catalogul Sfinților pe Fericiții Ioan Baptist Scalabrini, episcop, și Artemid Zatti, credincios laic. Decizia a fost anunțată de papa Francisc în cadrul consistoriului din 27 august 2022. Amândoi de origine italiană, episcopul Scalabrini a rămas cunoscut drept ”apostolul migranților”, pe când credinciosul laic Artemid a dedicat cea mai mare parte a vieții misiunilor din Patagonia, în Argentina, vaticannews.va.

La consistoriul de sâmbătă, 27 august 2022, a fost exprimat votul pentru cauza de canonizare a doi Fericiți: Ioan Baptist Scalabrini, episcop al diecezei de Piacenza (Italia), fondator al congregației Misionarii Sfântului Carol și al congregației Surorile Misionare ale Sfântului Carol Borromeu, și Artemid Zatti, credincios laic din Societatea Saleziană a Sfântului Ioan Bosco.

La finalul consistoriului, cardinalul Marcello Semeraro, prefectul Departamentului pentru cauzele sfinților, a mers în fața papei Franisc și a dat citire așa-numitei ”Peroratio”, după care a prezentat pe scurt biografia celor Fericiților Ioan Baptist Scalabrini și Artemid Zatti.

La rândul său, papa Francisc a exprimat evaluarea voturilor și a decretat ca cei doi Fericiți să fie înscriși în Catalogul Sfinților duminică, 9 octombrie 2022.

Anunțul canonizării celor doi Fericiți a fost făcut pe 21 mai a.c. de Departamentul pentru cauzele Sfinților, iar data canonizării urma să fie stabilită și anunțată la un consistoriu.

Va fi proclamat Sfânt, așadar, Fericitul Ioan Baptist Scalabrini, considerat astăzi ”apostolul migranților”. La fel ca în cazul Sfântului Ioan al XXIII-lea, papa Francisc a dat o dispensă specială de la recunoașterea canonică a săvârșirii unei a doua minuni, cerută de normele în vigoare pentru canonizarea unui Fericit. Născut în 1839 în nordul Italiei, Ioan Baptist Sclabrini a fost numit de Fericitul Pius al IX-lea ”apostolul catehismului”. A devenit episcop al diecezei de Piacenza, unde a murit în 1905, după ce a fondat congregația ”Misionarii Sfântului Carol” și congregația ”Surorile Misionare ale Sfântului Carol Borromeo” pentru pastorația migranților.

În aceeași zi de 9 octombrie a.c. va fi canonizat și Fericitul Artemid Zatti (1880-1951), laic italian care, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a emigrat împreună cu familia în Argentina, devenind coadiutor salezian și misionar în Patagonia. Recunoașterea publică a minunii mijlocită de Fericitul Artemid – vindecarea inexplicabilă a unui bolnav care a suferit un accident vascular cerebral – a avut loc în 9 aprilie a.c., când data canonizării a zece Fericiți din anii trecuți - 15 mai 2022 - era deja stabilită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.