Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un lider PNL cere trimiterea lui Viktor Orban în fața CNCD, instituție condusă de un maghiar

nbcnews.com
Viktor Orban

Deputatul PNL Alexandru Muraru a afirmat, vineri, la RFI, că liderul UDMR Kelemen Hunor îi caută scuze lui Viktor Orban pentru declaraţiile inacceptabile făcute de premierul ungar la Băile Tuşnad şi precizează că discursul liderului de la Budapesta ar trebui analizat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituție condusă de maghiarul Asztalos Csaba.

Alexandru Muraru spune că discursul lui Viktor Orban ar trebui analizat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

”Discursul premierului Ungariei de la Băile Tuşnad cred că trebuie repudiat cu toată fermitatea de către lideri şi de către instituţii. Acest lucru s-a întâmplat inclusiv în România, în UE şi în America, pentru că aceste declaraţii care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile (...). Cred că ceea ce se poate face acum strict instituţional este de a repudia public acest lucru, de a sesiza CNCD, pentru că este o instituţie care are rezonanţă şi deciziile ei au aplicabilitate asupra tuturor celor care fac astfel de afirmaţii pe teritoriul României, în conformitate cu legislaţia privind combaterea discriminării şi discursul instigator la ură”, a afirmat el, relatează News.ro.

Vezi și: VIDEO - Klaus Iohannis cere socoteală UDMR după discursul lui Viktor Orban: 'E nevoie de clarificări publice!'

Deputatul PNL critică reacţia preşedintelui UDMR: ”Am văzut şi declaraţiile domnului Kelemen Hunor, care scuză într-un fel declaraţiile lui Viktor Orban, spunând la un moment dat că chestiunile legate de rasă sunt chestiuni private, sunt chestiuni de inimă. Nu este o declaraţie care să poată să scuze ceea ce a spus Viktor Orban şi nu este o declaraţie care să poată să probeze ceea ce s-a întâmplat la Băile Tuşnad”.

Vezi și: Bubuie coaliția! PNL atacă UDMR: 'Declarațiile lui Hunor sunt niște încercări eșuate de atenuare a impactului declarațiilor lui V. Orban'

Alexandru Muraru crede că nu toţi membrii UDMR susţin afirmaţiile lui Viktor Orban: ”Sunt în permanent contact cu colegi din UDMR şi acolo poziţiile nu sunt unanime, adică această apropiere a conducerii UDMR de Viktor Orban nu este împărtăşită de toţi liderii UDMR. Personal, este aproape pentru mine inacceptabil şi de neînchipuit ca UDMR, o formaţiune care este extrem de respectată în Europa şi care face parte din coaliţia de guvernare, să accepte ca în mod frecvent să justifice sau să nu pună sub un examen critic aceste declaraţii ale lui Viktor Orban (...). Este o chestiune care poate pune credibilitatea UDMR în raport cu onestitatea propriilor decizii, pentru că eşti într-o coaliţie de guvernare care este profund ataşată de valorile europene, dar în acelaşi timp nu repudiezi, ba încerci să justifici şi să scuzi declaraţii inacceptabile, care trădează o mentalitate pe care o credeam dispărută odată cu disoluţia nazismului”, mai spune Muraru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.