Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un membru CSM boicotează MCV: Acţiune în instanţă, împotriva recomandărilor Comisiei Europene

CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cere Curţii de Apel Piteşti să suspende provizoriu executarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru numirea inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare.

Potrivit ziare.com, Mateescu invocă faptul că prevederea privind constituirea comisiei de concurs ar fi necostitutională, deoarece din aceasta nu pot face parte cei doi reprezentanţi ai judecătoriilor din CSM, Bogdan Mateescu şi Mihai Andrei Bălan. Potrivit Constituţiei, CSM este format din membri aleşi pe criterii de reprezentativitate, cu statut egal, iar nu diferit. Mateescu cere instanţei să sesizeze Curtea Constituţională cu aceste aspecte.

CITEȘTE ȘI: Risc de CANCER: La ce temperatură trebuie băut ceaiul şi de ce

Judecătorul contestă practic articolul 67 din Legea 317/2004 a Consiliului Superior al Magistraturii.  Procesul a fost deschis pe 21 martie şi are stabilit primul termen pe 4 aprilie, potrivit portalului instanţelor.

Demersul lui Mateescu sfidează însă recomandările din raportul MCV pe anul 2018. "Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a echipei interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspecției Judiciare", era una dintre recomandările formulate de Comisia Europeană. Dacă prima parte a recomandării nu ţinea de CSM, ci de legiuitor, a doua parte a recomandării este responsabilitatea CSM. Au trecut mai bine de patru luni de la publicarea recomandărilor din raportul MCV, însă demersul lui Mateescu ar putea prelungi şi mai mult interimatul de la IJ.

La următoarea şedinţă a plenului CSM ar trebui să se decidă componenţa comisiei de concurs pentru numirea şefului IJ. Singurul candidat pentru această funcţie este actualul inspector-şef, judecătorul Lucian Netejoru.

În timp ce judecătorul Bogdan Mateescu aşteaptă primul termen la Curtea de Apel Piteşti, această instanţă a decis susţinerea demersului de revocare a preşedintelui CSM, Lia Savonea, oferind un temei important pentru o eventuală cerere de strămutare.

CITEȘTE ȘI: Vrei să nu mai ai probleme cu tensiunea arterială: Consumă fructul minune .

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.