Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un muzeu de artă din California este acuzat că expune lucrări fals atribuite lui Jean-Michel Basquiat

wikiart.org
in this case Jean-Michel Basquiat

Expoziţia „Heroes and Monsters”, care este deschisă în prezent la Muzeul de Artă din Orlando, California, reuneşte 25 de tablouri atribuite lui Jean-Michel Basquiat. Potrivit muzeului californian, toate tablourile au fost realizate la sfârşitul anului 1982, atunci când pictorul, în vârstă de 22 de ani, trăia şi lucra într-un atelier situat în locuinţa prietenului şi negustorului de artă Larry Gagosian. Acesta din urmă pune la îndoială autenticitatea operelor, scrie Le Figaro.

Aceste picturi, a căror înălţime variază de la 25 de centimetri la 1,50 metri, realizate pe cartoane recuperate din supermarketuri, au fost cumpărate de scenaristul şi producătorul de televiziune Thad Mumford. Recompensat cu un premiu Emmy în 1973 pentru emisiunea „Sesame Street”, el a făcut această achiziţie pentru suma de 5.000 de dolari, conform news.ro.

De-a lungul a trei decenii aceste opere au dispărut, înainte de a fi vândute în licitaţii.

William Force şi Lee Mangin, vânător de comori, respectiv finanţist, le-au regăsit şi le-au cumpărat pentru 15.000 de dolari şi încă sunt proprietarii lor. Un scenariu pe care comerciantul de artă Larry Gagosian, care l-a găzduit o vreme pe artist, nu îl crede. „Găsesc scenariul acestei poveşti improbabil”, a afirmat el pentru The New York Times, în special în ceea ce priveşte anul realizării acestor 25 de picturi pe carton.

„Nu am nicio îndoială asupra faptului că este vorba de Basquiat. Şi reputaţia mea este în joc”, a spus Aaron De Groft, directorul muzeului, pentru Times. Prin urmare, el şi-a însoţit observaţiile cu mai multe rapoarte profesionale pentru a justifica autenticitatea lor. O anchetă a fost realizată în 2017 de James Blanco, un expert în scriere. Acesta din urmă a identificat semnăturile lui Jean-Michel Basquiat, comparându-le cu ale altor opere. La această expertiză se adaugă declaraţiile defunctului Diego Cortez, care a înfiinţat Comitetul de autentificare a operelor pictorului, instituţie desfiinţată din 2012 ca urmare a unei expertize nereuşite.

Dar pentru directorul muzeului, dovada cea mai convingătoare de autentificare este un poem scris în 1982 de Thad Mumford care a menţionat cele 25 de opere realizate de artist. Jean-Michel Basquiat ar fi pictat, în plus, potrivit regizorului, rândurile textului cu vopsea roşie în ulei. „Acest poem este atât de revelator şi iniţialele lui Basquiat sunt sub vopsea. Este autobiografic şi nu poţi inventa acest gen de lucruri”, a spus Pierce O'Donell, unul dintre cei mai influenţi avocaţi din Los Angeles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.