Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou acord de evacuare a rebelilor din apropiere de Damasc

ABC News
atac siria damasc racheta

Un nou acord de evacuare a unor combatanţi ai grupării Jaich al-Islam din oraşul Doumeir, în apropiere de Damasc, a fost încheiat marţi cu regimul sirian, a informat agenţia oficială siriană Sana, potrivit AFP. Acordul se referă la evacuarea a 'aproape o mie de combatanţi' din Doumeir, oraş situat în regiunea Qalamoun, la circa 50 km nord-est de capitală, precizează Sana. Doumeir, la fel ca alte localităţi din preajma Damascului, făcea până acum obiectul unui acord aşa-zis de 'reconciliere', care permite rămânerea rebelilor pe loc în schimbul unei încetări a focului. În contrapartidă, regimul permite intrarea de ajutoare şi produse, conform Agerpres.

Potrivit Sana, rebelii din Jaich al-Islam, care au început 'să predea armele grele şi medii', vor părăsi sectorul pentru a se îndrepta spre Jarablos, teritoriu rebel din nordul Siriei.

Rebelii facţiunii islamiste au fost prezenţi de asemenea la Douma, în Ghouta de Est, dar au fost constrânşi să părăsească acest sector, după o ofensivă devastatoare de mai multe săptămâni a regimului.

Evacuările a mii de rebeli şi de civili s-au încheiat sâmbătă, permiţând regimului să preia controlul total în Ghouta de Est.

'După ce a cucerit toată Ghouta de Est, regimul încearcă să se debaraseze de toţi rebelii din împrejurimile Damascului pentru a asigura securitatea capitalei', a declarat directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Rami Abdel Rahmane.

Obiectivul este acum 'transformarea acestor acorduri de reconciliere în acorduri de evacuare', fiind în curs negocieri pentru aplicarea aceluiaşi acord şi în alte localităţi din Qalamoun, afirmă el.

În paralel, forţele regimului să pregătesc să preia controlul asupra ultimelor zone izolate deţinute de gruparea Stat Islamic la sud de Damasc, unde în acest scop au fost trimise întăriri militare în ultimele săptămâni.

Stat Islamic controlează din 2015 cea mai mare parte a taberei palestiniene de la Yarmouk, precum şi unele sectoare din cartierele Hajar al-Aswad, Tadamon şi Qadam.

Potrivit OSDO, în cursul nopţii de luni de marţi au avut loc schimburi de rachete, un copil fiind ucis în partea controlată de regim.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.