DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Un nou dosar aruncă România în aer: Parchetul a fost sesizat de oamenii lui Dacian Cioloș

dosare

Corpul de Control al Ministerului Energiei va sesiza organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în legătură cu "posibile fapte ce pot întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni" constatate în cazul a trei contracte de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale în localități din județul Argeș, încheiate cu Tehnologica Radion.

Conform raportului publicat de ME, o echipă de control a efectuat o acțiune de control la Direcția Generală Țiței și Gaze Naturale din cadrul Ministerului Energiei pentru a verifica modul în care au fost exercitate drepturile și obligațiile concedentului și ale concesionarului în cazul a trei contracte de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale.

Citește și: Iubire ca-n România: Un artist căsătorit are amantă cu 32 de ani mai tănără și are și 3 copii cu două femei

Primul contract, încheiat între Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, în calitate de concedent, și Tehnologica Radion, în calitate de concesionar, avea ca obiect concesionarea serviciului serviciului public de distribuție a gazelor naturale în localități din comuna Poiana Lacului, județul Argeș și o durată de derulare de 49 de ani.

Lucrările de investiții angajate urmau să fie executate pe o perioadă de doi ani, respectiv 2010 și 2011, acestea având o valoare minimă de 3,816 milioane lei (fără TVA), respectiv 900.000 euro (fără TVA).

Citește și: E transsexual la doar 5 ani: Băiețelul care a devenit, în acte, fetiță

În cazul în care programul de investiții nu era realizat în termene, din culpa concesionarului, acesta urma să fie penalizat, după o perioadă de grație de 30 de zile, cu 0,1% pe fiecare zi de întârziere, calculat la valoarea investiției realizate conform graficului.

În noiembrie, Tehnologica Radion a cerut prelungirea cu 24 de luni a contractului, precizând că lucrările erau realizate în proporție de 71%, printre motivele invocate pentru această prelungire fiind gradul redus de interes din partea populației pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale, lipsa actuală de fonduri din partea societății pentru continuare investiției, confuzia existentă cu privire la delimitarea administrativă a satelor și comunelor, orientarea fondurilor către noi concesiuni mai fezabile.

Citește și: Telefonul afectează fertilitatea bărbatului: Ultimul studiu despre infertilitatea masculină

Reprezentanții Ministerului Economiei Comerțului și Mediului de Afaceri au încheiat un act adițional prin care a fost prelungită cu doi ani, până la 24 ianuarie 2014, perioada de realizare a investițiilor minime, deși motivele invocate de către societate nu se încadrau în cazurile prevăzute pentru adaptarea prin act adițional a contractului inițial.

"Precizăm că nu au fost prezentate documente din care să rezulte dacă reprezentanții ministerului au verificat stadiul de realizare a lucrărilor de investiții în perioada prevăzută în contractul de concesiune sau dacă lucrările erau realizate în proporție de 71% la data de 17.11.2022, așa cum a menționat societatea Tehnologica Radion", se menționează în raportul Corpului de control.

Citește și: Șeful de la Twitter spune de ce nu a blocat niciodată pe nimeni

În ianuarie 2014, Tehnologica Radion a solicitate ministerului o nouă prelungire, cu încă 24 de luni, precizându-se faptul că stadiul de realizare a lucrărilor era tot de 71%.

"Din înscrisurile transmise de Direcția Generală de Țiței și Gaze Naturale în timpul desfășurării acțiunii de control nu s-a putut stabili cu certitudine dacă reprezentanții Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri au calculat și încasat penalitățile prevăzute, în cuantum de 0,1% pe fiecare zi de întârziere, calculate la valoarea investiției nerealizate conform graficului pentru perioada de peste doi ani în care concesionarul nu a făcut dovada realizării a 29% din investiție", se mai precizează în raport.

Citește și: Cum să fii fericit: Etapele oferite de oamenii de știință

Totodată, din analiza documentelor s-a constatat că nu a fost executată scrisoarea de garanție bancară de bună execuție pentru garantarea investițiilor asumate, în valoare de 3% din totalul investiției, existând astfel indicii că aceste prevederi nu au fost respectate de către reprezentanții ministerului.

Raportul de control semnalează însă că nu au putut fi identificate persoanele responsabile să calculeze și să încaseze penalitățile și încheierea actului adițional, și că neîncasarea penalităților de 0,1% pe zi de întârziere, neexecutarea scrisorii de garanție "pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice".

Citește și: Prima școală din lume ce interzice aplauzele: Un stat democratic face asta

Nereguli au fost constatate și în ceea ce privește plata redevenței, nefiind însă puse la dispoziția corpului de control documente referitoare la cantitate de gaze distribuite trimestrial pentru a putea fi stabilită valoare redevenței datorate.

În ceea ce privește contractul de concesiune a gazelor în comuna Bârla, încheiat în iulie 2011, cu o durată de 49 de ani, acesta prevedea realizarea unor investiții minime de peste 4,662 milioane lei fără TVA (1,085 milioane euro fără TVA) în primele 12 luni de derulare, penalitățile fiind similare celor prevăzute în primul contract.

Citește și: El e cel mai frumos bărbat din lume / VIDEO

În iulie 2013, Tehnologica Radion a informat Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri că este "în imposibilitatea de a începe investițiile" și a cerut încetarea contractului de concesiune și deblocare scrisorilor de garanție bancară pentru garantarea investițiilor asumate și a scrisorii de garanție bancară pentru plata redevenței.

Ulterior, la data de 10 septembrie 2015, compania a anunțat reprezentanții ministerului că se află în insolvență și a solicitate rezilierea contractului întrucât acesta nu mai este "fezabil". Conform contractului încheiat, Tehnologica Radion ar fi trebuit să plătească penalități în cuantum de 5% din baza activelor reglementate aferente perimetrului concesionat".

Citește și: Predoiu e extrem de inteligent, sensibil si chiar genial. Scuze, l-am confundat!

Ca și în cazului primului contract, nu au putut fi identificate persoanele care ar fi trebuit să calculeze și să încaseze penalitățile, și în această situație fiind vorba de posibilă infracțiune de abuz în serviciu contra intereselor publice.

O posibilă infracțiune similară este și cea legată de contractul pentru Lunca Corbului, încheiat în 18 iulie 2011, tot pe 49 de ani, cu investiții minime de 4,413 milioane lei, fără TVA (1,047 milioane euro), în primele 48 de luni și penalități similare celor din primele contracte în caz de nerealizare.

Citește și: Comunicat al Uniunii Scriitorilor privind înființarea unei așa-zise alte Uniunii a Scriitorilor

Investițiile nu au fost realizate, iar echipei de control nu i s-au pus la dispoziție documente prin care societatea Tehnologica Radion ar fi solicitat încetarea sau rezilierea contractului de concesiune și, din analiza documentelor, s-a constatat că nu a fost executată scrisoarea de garanție, dar nu s-a putut stabili dacă reprezentanții ministerului au calculat și încasat penalitățile de 0,1% pe fiecare zi de întârziere.

Corpul de control "va transmite Raportul de control privind verificările efectuate la Direcția Generală Țiței și Gaze din cadrul Ministerului Energiei către organele de urmărire penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta curte de Casației și Justiție, ca sesizare a operațiunilor și actelor ilicite în legătură cuc are au rezultat indicii de săvârșire a unor posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni, urmând ca organul de urmărire penală sau, după caz, instanța de judecată, să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției", informează agerpres.ro.

Citește și: 7 lucuri pe care să le faci într-un city break în Barcelona

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.