Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou drog face prăpăd la petrecerile de pe litoral: ce este 'Funny gas', substanța care poate duce la paralizie

petrecere

În fiecare sezon estival, în stațiunile de pe litoral din Europa, dar și din România, apar noi droguri, care ajung în cel mai scurt timp să fie extrem de consumate. În acest sezon, drogul cel mai ”la modă” este ”Funny gas”, adică gazul ilariant sau protoxidul de azot. Acest gaz poate avea efecte devastatoare asupra sănătății, pentru că există riscul de paralizie sau de infarct, mai ales dacă este combinat cu alcoolul sau cafeaua.

„Din păcate, acest drog este răspândit la nivel european, s-a răspândit și la noi în țară, sunt indici de creștere, distribuție și consum al acestui gaz. Gazul datează de aproximativ 200 de ani, a fost identificat de către un chimist și are un scop medical, un scop în industria alimentară dar și auto. Se pare că traficanții de droguri i-au găsit și o utilitate recreațională”, a explica la Digi24, Cătălin Țone, expert antidrog.

Poate duce la paralizie, iar în combinație cu alcoolul sau cafeaua riscul de infarct este extrem de mare, avertizează specialiștii.

„Din păcate, este foarte periculos și, în combinație cu alcoolul, dă efecte de dezechilibru, halucinații, greață, transpirații, vărsături și dă o stare de dependență. Dacă este consumat înaintea de a conduce creează probleme majore și din păcate aparatura poliției încă nu identifică această substanță. Un lucru pozitiv este faptul că efectul durează puțin, câteva zeci de minute. Din punct de vedere legal, nu este o incriminare exactă, dar poate fi încadrată ca fiind o substanță cu efect psihoactiv”, adaugă expertul antidrog, potrivit sursei citate.

Conduce la paralizie sau infarct

La petrecerile organizate de regulă pe plajă, adolescenții și tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloanele umflate cu ajutorul unui dispozitiv (sifon) ce are încorporat un cartuș care degajă în interiorul balonului substanța mai sus menționată.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinație cu alte substanțe, în special ca anestezic, dar și în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frișcă (inhalarea acestei substanțe fiind strict interzisă).

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Recomandările Agenției Naționale Antidrog

Adolescenţilor:

să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor;

să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei;

să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului;

să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

Părinţilor:

să îşi asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă;

chiar și în situații foarte dificile, o legătură emoțională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus;

să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului;

să stabilească reguli clare de comportament și consecințe rezonabile pentru încălcarea lor.

Administratorilor și personalului angajat din cluburi/terase baruri

să supravegheze cu atenție, prin agenții de securitate sau personalul desemnat, incinta clubului/terasei/barului;

să nu permită accesul persoanelor în incinta clubului/terasei/barului cu substanțe psihoactive asupra lor;

să sune la numărul unic de urgență 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate și să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanță.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.