Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un nou scandal în Marea Britanie după ce Boris Johnson a cerut mai mulţi bani pentru serviciul de sănătate

Boris Johnson

Ministrul de externe britanic Boris Johnson a reaprins tensiunile în cadrul guvernului marţi, cerând mai mulţi bani pentru serviciul public de sănătate (NHS), care suferă de o penurie cronică de personal şi reprezintă o miză importantă a Brexitului, relatează AFP. Apropiaţi ai lui Johnson au dezvăluit presei britanice că el avea intenţia să solicite la consiliul săptămânal al miniştrilor un buget suplimentar de 100 milioane de lire pe săptămână pentru NHS, conform Agerpres.

Boris Johnson figurează printre militanţii ieşirii Regatului Unit din UE care au susţinut că Londra va economisi astfel sume importante ce vor fi reorientate spre serviciile publice. Informaţiile despre suplimentarea fondurilor NHS, venite pe surse, au fost percepute de comentatori drept o dorinţă a ambiţiosului Boris Johnson de a ieşi în evidenţă. Dar iniţiativa sa a suscitat critici, reaprinzând disensiunile în cadrul guvernului britanic legate de Brexit.

'Premierul şi numeroşi miniştri au remarcat faptul că discuţiile guvernamentale ar trebui să aibă loc în privat', a declarat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May după şedinţa de guvern.

'Premierul a condus discuţia în direcţia că vom putea cheltui aceşti bani pe priorităţi naţionale şi unii miniştri au fost de aceeaşi părere', a precizat el, adăugând că educaţia şi construcţia de locuinţe figurează printre priorităţile Theresei May şi că fonduri complementare pentru NHS au fost deja alocate în ultimul buget adoptat în toamna anului 2017.

Nu este prima oară când Boris Johnson o provoacă public pe Theresa May. În septembrie 2017, cu câteva zile înainte de a pronunţa un discurs major cu privire la Brexit la Florenţa (Italia), el şi-a anunţat în presă 'liniile roşii' cu privire la ieşirea din UE.

Ministrul de finanţe Philip Hammond, pro-UE, i-a amintit lui Johnson, la sosirea marţi la Bruxelles la Consiliul UE al miniştrilor de finanţe, că funcţia sa este cea de ministru de externe. Serviciile medicale britanice se confruntă cu o penurie cronică de personal. Potrivit Royal College of Nursing, există 40.000 de posturi vacante în Marea Britanie şi numărul studenţilor la medicină este în scădere.

La începutul lunii ianuarie, toate spitalele au primit recomandarea să amâne până la sfârşitul lunii consultaţiile şi operaţiile, cu 'excepţia operaţiilor în cazul pacienţilor cu cancer şi "a procedurilor urgente"'.

Joi, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn urmează să pronunţe un discurs în care va cere un buget de urgenţă pentru NHS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.