Un nou studiu publicat duminică în revista Nature: Translational Psychiatry relevă că impulsivitatea, o trăsătură de personalitate esențială, este asociată cu alegerile alimentare și compoziția florei intestinale, la adulții sănătoși, informează Mediafax.
Cercetarea, realizată pe un eșantion de peste 900 de persoane fără diagnostice psihice sau boli majore, indică faptul că tiparele dietetice influențează bacteriile intestinale corelate cu diferite fațete ale impulsivității.
Impulsivitatea, caracterizată prin acțiuni pripite fără luarea în considerare a consecințelor, a fost legată anterior de consumul ridicat de alcool și alimente nesănătoase. În studiul realizat în Germania, cercetătorii au analizat probe fecale pentru a determina diversitatea și compoziția florei intestinale, folosind secvențierea ARN ribozomal 16S.
Rezultatele au arătat că anumite bacterii, precum Butyricicoccus și Lachnospiraceae UCG-001, au fost asociate negativ cu impulsivitatea în situații de urgență și pozitiv cu un consum mai mare de fibre, fructe și legume, dar și cu un consum redus de băuturi îndulcite. Pe de altă parte, bacteria Eubacterium siraeum a fost corelată cu căutarea senzațiilor noi și un consum mai frecvent de alcool.
„Descoperirile noastre sugerează că impulsivitatea nu este doar o caracteristică psihologică, ci are și o componentă biologică ce implică flora intestinală, mediată prin alegerile alimentare, afirmă autorii studiului.
Studiul deschide calea spre o înțelegere mai profundă a legăturii dintre comportamentul uman, dietă și sănătatea florei intestinale, ceea ce ar putea conduce la strategii personalizate pentru gestionarea impulsivității și a comportamentelor asociate.
Comentează