Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un Președinte de raion din Moldova, socialist, refuză refacerea cimitirului armatei române din Fălești, din Al Doilea Război Mondial

deschide.md
ostasul necunoscut moldova

Conflict în jurul unui monument al ostașilor români căzuți în al Doilea Război Mondial. Președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntîna, este acuzat că ar refuza să execute o hotărâre judecătorească. Mai exact, prin hotărârea instanței, Sergiu Fîntîna este obligat să semneze un acord de parteneriat între Consiliul raional Fălești, AO „Monumentum”, Direcția Generală Educație și Cultură Fălești și Liceul Teoretic „A. Pușkin”, care va permite refacerea cimitirului armatei române din Fălești, unde sunt înhumate osemintele a 300 soldați romani, conform deschide.md

Situația a fost făcută publică de către preşedinte A.O. „Monumentum”, Iulian Rusanovschi.

„Președintele socialist al raionului Fălești luptă cu morții români căzuți în al Doilea Război Mondial și refuză să execute o hotarâre de judecată. Recent, A.O. Monumentum l-a obligat pe acesta sa semneze acordul de parteneriat prin care să se permită refacerea cimitirului armatei române din Fălesti (unde sunt înhumate osemintele a 300 soldați romani). Astăzi (n.r. ieri - 13.01.2022), Sergiu Fîntîna a remis Asociației o scrisoare prin care solicitî prezentarea „unui set de acte”, ca o condiție pentru executarea Hotărârii judecătorești, contrar dispozitivului acestei Hotarâri. Concomitent, actele sunt înaintate la Curtea de Apel Bălți pentru executare silită, iar oficialul riscă o amendă de până la 500.000 lei, dacă va refuza să execute hotarârea”, scrie Rusanovschi pe Facebook.

Solicitat de Deschide.MD, Sergiu Fîntîna a confirmat că a solicitat de la A.O. „Monumentum” un șir de acte, precum certificatul de urbanism, proiectul, autorizația de construcție, acordul Ministerului Apărării. Fîntîna susține că nu a văzut aceste acte, deși cimitirul a început să fie construit încă în 2020, iar în 2021 a fost inaugurat.

„Concomitent cu memorandumul pe care ne obligă să-l semnăm noi am mai solicitat niște acte confirmative că într-adevăr monumentul care a fost construit are o autorizație pentru construcție. Merge vorba despre semnarea acordului de colaborare între CR și asociația „Monumentum”, dar monumentul în sine deja e construit. Adică, care e logica că întâi se face lucrarea, fără niciun act, și după - se semnează acordul de colaborare? Care-i logica? De asta am trimis o scrisoare și le-am solicitat să ne dea toate actele confirmative că într-adevăr s-a construit legal. Or, noi știm că ei nu au autorizație de construcție. Logica spune că e construit ilegal. Atunci despre ce acord vorbim?”, ne-a comunicat Sergiu Fîntîna.

În același timp, Președintele raionului susține că nu cunoaște cum s-a ajuns ca cimitirul să fie construit.

„Eu tot îmi pun întrebarea: cu acordul cui (n.r. a fost construit cimitirul)? Fiindcă autorizația de construcție trebuie să o elibereze Primăria or. Fălești. Eu știu că lor nu le-a fost eliberată autorizația asta. S-a construit ilegal, asta nu se discută. (...) În ograda școlii s-a construit un cimitir și s-a construit abuziv din toate punctele de vedere”, susține președintele.

Deși consideră că s-a construit ilegal, Fîntîna susține că nu ar avea o problemă să semneze acordul dacă i s-ar prezenta actele solicitate de la A.O. „Monumentum”. Totuși, președintele raionului se arată deranjat de un lucru în această situația. Este vorba despre inscripția „Cimitirul eroilor români”. Acesta susține că inițial în denumirea monumentului trebuia să se regăsească „Ostașilor căzuți din partea statului român în cel de-a doilea război mondial”. Mai mult, Fîntîna, care are și cetățenia statului român, i-ar fi solicitat lui Rusanovschi să scoată de pe crucile instalate cuvântul „erou”.

„Inițial a fost discuția că o să fie un monument consacrat ostașilor căzuți din partea statului român în cel de-a doilea război mondial. Aici chiar nu putem să avem nicio obiecție, dar ne-am trezit cu „cimitirul eroilor”. Eu nu am spus că nu semnez, eu semnez, îs de acord, dar trebuie să facem claritate ce semnăm noi. Să prezinte actele, să confirme că a fost construit legal. (...) Salut chestia asta, pentru că oamenii și-au dat viața, aspectul politic mai puțin contează. „În memoria ostașilor” nu e o problemă, dar ne-am trezit că avem „Cimitirul eroilor români” pe teritoriul liceului Pușkin din orașul Fălești. Noi am avut o discuție după o ședință de judecată și i-am spus „Iulian, scoateți sintagma „erou necunoscut”, scriți „ostașilor căzuți în Războiul II Mondial din partea statului român” și nu avem nicio obiecție. Dacă se făcea în cadrul legal, cu pași clari și bine definitivați, cu intenție nobilă, nu se ajungea la asta. Nu pot semna un acord de colaborare când totul deja e făcut”, a conchis Fîntîna.

La rândul său, Iulian Rusanovschi spune că Sergiu Fîntăna cunoaște prea puțină istorie, iar un președinte de raion nu are niciun drept de a stabili ce să scrie pe monument.

„Textele inscripționate pe un monument sau altul au fost coordonate, în cazul nostru, cu Centrul de Istorie Militară pe lângă Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ministerul Apărării al RM, împreună cu reprezentanții statului român au coordonat acest proiect în cele mai mici detalii”, a declarat Iulian Rusanovschi pentru Nord News.

Iulian Rusanovschi a mai adăugat că Sergiu Fîntîna, de fapt, a refuzat să semneze autorizația de construcție, chiar dacă acesta a declarat pentru Deschide.MD că nu a văzut documentele.

„Tocmai din cauza refuzului nemotivat al lui Sergiu Fîntînă, de a executa decizia consiliului local, lipsa acestei semnături, ne-a pus în imposibilitatea de a obține autorizație. În schimb, noi am avut toate celelalte documente la mână și monumentul a fost edificat în baza tratatului care există între Republica Moldova și România, cu privire la conservarea și restaurarea operelor comemorative de război”, a mai spus Rusanovschi.

La începutul acestei luni, A.O. „Monumentum” a trimis o cerere de executare la Curtea de Apel Bălți. Dacă Sergiu Fîntînă nu va respecta decizia instanței, acesta riscă o amendă de până la 500.000 lei.

Cimitirul Eroilor Români din Făleşti a fost amenajat pe locul fostului cimitir, ridicat în mai 1943, unde îşi dorm somnul de veci 299 de ostaşi români căzuţi în luptele pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică. Pe timpul puterii sovietice peste oasele celor 299 de ostaşi români, înmormântaţi în cimitirul din Făleşti, a fost construit un liceu rusesc. Lucrările de amenajare ale Cimitirului au fost coordonate de Iulian Rusanovschi, preşedintele Asociaţiei „Monumentum”.

 

Au contribuit la edificarea acestui complex monumental și la organizarea evenimentului de inaugurare: Consulatul General al României la Bălți, arhitectului Mihail Andrieș, vicepreședintele raionului Fălești Tambur Veaceslav, Armata Națională, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Rosian Vasiloi, deputatul Andrian Cheptonar, prof. univ. Anatol Petrencu, Direcția Generală Educație și Cultură din Fălești (Osadța Mariana).

 

Pe 15 septembrie 2021, un sobor de preoţi de pe ambele maluri ale Prutului, a sfinţit Cimitirului Eroilor Români căzuţi în cel de-al doilea Război Mondial din oraşul Făleşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.