Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un profesor de economie dezvăluie consecințele grave ale plafonării dobânzilor: 'Nu aveţi garanţii, adio credit'

www.agerpres.ro
bani, lei, bancnote

Clienții băncilor contestă vehement proietul de plafonare a dobânzilor, proiect de lege care înaintează în Parlament. 50 de profesori de economie, specialişti şi antreprenori şi-au sintetizat experienţa într-o scrisoare deschisă către Parlament, împotriva acestui proiect de lege. Concluziile lor sunt clare, legea va avea efecte total opuse scopului promovat, şi îi va afecta tocmai pe cei cu venituri mici şi medii, va reduce creditarea şi, culmea, ar putea încuraja cămătăria. Costul creditului trebuie decis de piaţă, şi nu de pixul unui politician, spun ei.

Citește și: Tăriceanu e 'PORNIT' în scandalul redefinirii familiei în Constituţie: Nu putem să ignorăm trei milioane de semnături ale cetăţenilor

"Să crezi că printr-o legi poţi să modifici ceva, dobânda să zicem, şi nimic altceva nu se modifică, e o eroare extrem de gravă.

Creditorii vor reacţiona şi vor modifica restul condiţiilor de creditare. Vor spune: persoanele care nu prezintă garanţii, adio credit!

Se face comparaţia între România şi Franţa, Spania, Marea Britanie. Nu ne comparăm. România are 1 milion de oameni care muncesc în economia subterană, ei nu se pot prezenta la bancă şi atunci acestor oameni li se va spune: ne pare rău, întâi munciţi legal, riscul e mare”, a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie, la Digi 24.

La finele lunii trecute, Senatul a adoptat propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR. Senatorul PNL, Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a susţinut amendamentele din raportul comisiilor de buget şi economică, menţionând că dobânzile la depozite sunt la nivelul cel mai scăzut, în schimb creditele pe care le iau românii au cele mai scumpe preţuri.

Citește și: Gigi Becali a RĂBUFNIT după ce numele său a apărut pe lista neagră a corupților: 'SRI știa că eu o să fiu condamnat'

Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Tot Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea OUG nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care prevede că cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent. Senatorul liberal Daniel Zamfir, iniţiator al proiectului, a precizat că prin această iniţiativă legislativă se introduce "dreptul celui care a fost executat să poată să răscumpere bunul de care a fost deposedat plătindu-i societăţii de recuperare a cesiunii de creanţe dublul sumei cu care acesta, cesionarul, a cumpărat respectivul bun de la bancă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.