Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un profesor de sănătate publică de la UBB Cluj-Napoca: Autoritățile locale să ia măsuri de oprire a răspândirii virusului. Guvernul nu e dispus

Un profesor de sănătate publică de la UBB Cluj-Napoca propune autorităților locale și județene să impună măsuri de oprire a răspândirii coronavirusului. Guvernul nu e dispus să facă acest lucru din diferite motive, spune el, anunță MEDIAFAX.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, susține că Guvernul nu pare a fi dispus în acest moment să impună măsuri necesare de la nivel central, fie din considerente politice/electorale, fie datorită relațiilor conflictuale cu un Parlament ostil, fie datorită complicațiilor legale/constituționale.

Citește și: Anunț neașteptat! Ce premier va pune PSD după moţiune

„În acest context, consiliile județene și primăriile nu au altă opțiune acum decât să își asume responsabilitatea pentru decizii dificile. Autoritățile locale trebuie să se mobilizeze și să ia mai multe măsuri, în condițiile în care rata de transmitere a virusului este estimată să crească odată cu începerea școlii și cu răcirea vremii”, a spus Cherecheș.

Potrivit acestuia, sunt 15 județe în România cu incidență ridicată de peste 60 de cazuri la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile, unde măsurile luate până acum nu par a fi suficiente pentru a duce la o scădere a epidemiei.

„În acest moment, decizia este între adoptarea unui set de măsuri care să limiteze creșterea, cu nemulțumirea operatorilor economici afectați, sau începerea școlii în 14 septembrie doar în online, din cauza creșterii necontrolate a numărului de cazuri până atunci, cu nemulțumirea părinților care trebuie să își țină copiii acasă”, a susținut profesorul clujean.

Acesta propune o serie de măsuri după modelul luat de autoritățile din orașul Melbourne, Australia, care au reușit să aducă epidemia in scădere.

Citește și: Tătaru: ‘Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val’

Cherecheș a precizat că începând din luna iulie, Melbourne a luat mai multe măsuri, printre care restricții de circulație în oraș între orele 20 și 5, cu excepția motivelor medicale sau profesionale, obligativitatea purtării măștii în afara propriei locuințe, deplasarea în afara locuinței la orice oră doar pentru cumpărături, activitate fizică cu maxim încă o persoană sau pentru muncă.

„Autoritățile din Melbourne au înțeles că măsurile trebuie luate din timp și limitată creșterea, după care restricțiile se pot relaxa. Dacă autoritățile de la noi nu se mobilizează, tot la acest tip de măsuri vom ajunge și noi, doar că va fi în toamnă. Unele județe din România-Argeș, Dâmbovița, Brașov, Gorj, Galați, Brăila, Bacău, Mehedinți, Covasna, Caraș Severin- arată deja primele semne de scădere a epidemiei după măsuri luate la sfârșitul lunii iulie”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Profesorul clujean este de părere că strictețea măsurilor locale în fiecare județ depinde și de alți factori precum densitatea populației, clima sau poluarea.

Înainte de a ajunge la nivelul de măsuri stricte adoptate în Melbourne, similare cu cele adoptate în Europa in primăvară, autoritățile locale din județele Arad, Bihor, București, Buzău, Dolj, Ilfov, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui, Vrancea ar trebui cât mai curând să acționeze.

„Ar trebui impunerea obligativității măștii purtate corect în toate spațiile închise și deschise aglomerate, cu un proces continuu și susținut de acordare de amenzi pentru nerespectare. Limitarea programului teraselor, cluburilor, restaurantelor până la ora 22 și impunerea limitei de maxim 4 persoane per masă. De asemenea, interzicerea și amendarea activităților private cu grupuri mai mari de 10 de persoane”, a mai spus Răzvan Cherecheș.

Citește și: Gabriela Firea, către Orban: ‘Ceea ce ați făcut azi, se numește abuz de putere’

Acesta propune și testarea tuturor persoanelor cu simptome, chiar ușoare.

„Creșterea capacității de identificare și testare a cât mai mulți simptomatici și a cât mai mulți contacți trebuie sa devină obiectiv național. Tehnologii și metode noi de testare ar putea fi investigate și adoptate la nivel local pentru început”, a conchis universitarul clujean.

Răzvan Cherecheș a analizat împreună cu Valentin Pârvu, consultant în statistică, situația infectărilor din ultima perioadă din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.