Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un psiholog sportiv avertizează că 'anul olimpic poate fi unul cu risc'

jocurile olimpice paris 2024

Accidentările, exigenţa unor rezultate, cucerirea unor medalii sunt câteva dintre presiunile pe care le suferă sportivii de înaltă performanţă de-a lungul carierei lor, care capătă o dimensiune suplimentară în apropierea Jocurilor Olimpice, conform psihologului Alejo Garcia-Naveira, citat de EFE, potrivit Agerpres.

Cu patru luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, Alejo Garcia-Naveira, coordonator al secţiei de psihologie sportivă a Colegiului de Psihologie din Madrid şi profesor la Universitatea din Villanueva, a explicat pentru agenţia EFE care sunt factorii care pot afecta sănătatea mintală a sportivilor în această fază de pregătire olimpică.

"Un an olimpic poate fi o perioadă cu risc pentru sportivi, care se confruntă cu presiuni suplimentare, aşteptări mari, accidentări şi provocări competitive. În plus, menţinerea condiţiei fizice timp de un an după atingerea baremului olimpic, de exemplu, necesită planificare la nivel tehnic, fizic şi psihologic, precum şi menţinerea sănătăţii generale şi psihice a sportivului", a precizat acesta.

"Cele mai dificile situaţii sunt incertitudinea unei calificări, o accidentare sau presiunea de a fi favorit. Dar ele pot varia de la o persoană la alta, însă o accidentare înainte de competiţie poate fi un factor determinant pentru stres, astfel încât sportivul nu ar putea fi în cea mai bună formă a sa la momentul competiţiei sau chiar în imposibilitatea de a participa. Ambele cazuri pot influenţa semnificativ sănătatea psihologică a sportivului", a mai spus specialistul.

"În aceste luni premergătoare Jocurilor, sportivii ar putea avea nevoie de sfaturi avizate. Iar acestea probabil vor creşte din cauza anxietăţii şi stresului crescut asociate concurenţei. Toate aceste lucruri necesită planificare şi antrenament psihologic pe toată perioada, evaluare psihologică şi o monitorizare a stării sportivului", a adăugat acesta.

"Cele mai frecvente probleme includ anxietatea, depresia şi tulburările de alimentaţie. În cea ce priveşte statisticile, acestea pot varia, dar conform studiilor prevalează problemele de sănătate psihică la sportivi şi ele pot fi similare sau mai mari decât la restul populaţiei", se mai arată în studiul psihologului Alejo Garcia-Naveira.

Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 11 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.