Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un raport PwC arată că a revenit apetitul investitorilor pentru piaţa de capital românească

deschide.md
financiar fiscal economie finante

Apetitul investitorilor pentru piaţa de capital românească a revenit, în primul trimestru al anului, dovadă fiind nivelul capitalizării de pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care, la sfârşitul primului trimestru, era de 179 miliarde de lei, nivel apropiat de maximul istoric din decembrie 2019, se menţionează într-un raport al PwC România, informează Agerpres.

Sorin Petre, Partener PwC România, consideră că promovarea BVB de către FTSE Russell la statutul de Piaţă Emergentă Secundară a crescut nivelul randamentelor.

"Impactul general al epidemiei de COVID-19 a fost contrabalansat de promovarea BVB la statutul de Piaţă Emergentă Secundară de FTSE Russell începând cu luna septembrie 2020, Bursa de la Bucureşti devenind mai atractivă pentru investitori. Iar acest lucru se reflectă în nivelul randamentelor, analiza PwC indicând că în perioada 2012 - primul trimestru din 2021 investitorii pe piaţa locală de capital au fost remuneraţi cu un câştig suplimentar anual peste randamentul titlurilor de stat, de aproximativ 5% în cazul indicelui BET, care include cele mai lichide 17 companii listate şi, respectiv, de 12% în cazul indicelui BET-TR, care include şi randamentul dividendelor", a apreciat Sorin Petre.

Totodată, raportul PwC România notează că, în contextul crizei de sănătate, Segmentul Multilateral de Tranzacţionare (SMT sau ex AeRO) a fost mai dinamic în comparaţie cu segmentul reglementat. Astfel, în perioada martie 2020 - aprilie 2021, au fost încheiate nouă listări din totalul de 20 înregistrate de la înfiinţarea SMT în 2015: trei companii IT (2Performant Network, Safetech Innovations şi Firebyte Games), două companii din sectorul agricol (Norofert şi Holde AgriInvest), două lanţuri de magazine specializate (Agroland şi MAM Bricolaj), un investitor imobiliar (Star Residence Invest) şi un producător industrial (Raiko Transilvania).

Pe piaţa reglementată, ultimele oferte publice iniţiale (IPO) au avut loc în 2018 (Purcari Wineries) şi 2017 (Digi Communications, Sphera Franchise Group, AAGES şi Transilvania Broker de Asigurare).

Raluca Stoica, Manager PwC România, a avansat trei factori care ar fi putut influenţa numărul redus al ofertelor publice iniţiale.

"Numărul redus al ofertelor publice iniţiale care au avut loc în România ar putea fi explicat prin apetitul redus pentru tranzacţii în contextul incertitudinilor globale observate în perioada 2008-2012 dar şi în 2020 datorită epidemiei de COVID-19, amânarea listărilor companiilor de stat şi lipsa de experienţă în obţinerea de finanţarea prin intermediul pieţelor de capital. Cu toate acestea, în anul 2020 compania Bittnet Systems (prima companie IT listată la BVB) a început tranzacţionarea pe piaţa reglementată a bursei prin transferul său de pe segmentul SMT. Mai mult decât atât, Bittnet Systems, alături de alte trei, respectiv Banca Transilvania, Nuclearelectrica şi Teraplast, au fost incluse în indicii FTSE Russell", a menţionat managerul PwC România.

Analiza realizată de PwC România, intitulată "Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti şi ai pieţei locale de fuziuni şi achiziţii", prezintă tendinţele multiplilor de evaluare în perioada 2007-2020, pe baza analizei a 79 de companii listate pe segmentul principal al BVB, fiind axat pe sectoarele de activitate bunuri de consum, petrol şi gaze, servicii financiare, sănătate, industrial, materiale şi energie electrică.

Complementar analizei societăţilor listate pe BVB, studiul include şi o analiză a tendinţei multiplilor de evaluare rezultaţi din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, având la bază 289 de tranzacţii încheiate în perioada 2007 - 2020.

Raportul PwC România privind evoluţia pieţei de capital notează că cea mai slabă performanţă a BVB din ultimii 14 ani a fost înregistrată în anul 2008, în timpul crizei financiare, când capitalizarea bursieră aproape s-a înjumătăţit. Astfel, capitalizarea de piaţă de 46 miliarde de lei atinsă la sfârşitul anului 2008 reprezintă doar 30% din capitalizarea de piaţă înregistrată la 31 decembrie 2020.

Sectoarele energie electrică şi sănătate au înregistrat fiecare creşteri puternice ale capitalizării medii ale companiilor listate, conform PwC România. De asemenea, sectorul materiale, adesea privit ca un sector defensiv, a înregistrat o scădere cu 5% a capitalizării bursiere medii datorită delistării TMK-Artrom.

Evoluţia sectorului bunuri de consum a fost mixtă, în condiţiile în care o parte dintre companiile incluse îşi desfăşoară activitatea în HoReCa, acestea fiind puternic afectate de pandemie. Sectoarele petrol şi gaze, servicii financiare şi industrial au fost printre cele mai afectate de pandemia COVID-19.

Potrivit raportului PwC România, din cele 12 companii incluse în sectorul serviciilor financiare, doar două au înregistrat o creştere a capitalizării bursiere în 2020 - Fondul Proprietatea şi Transilvania Broker de Asigurare.

Totodată, capitalizarea medie a sectorului industrial a urmat tendinţa economică descendentă şi a înregistrat o scădere cu 11% în 2020 faţă de 2019.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Pe de altă parte, numărul companiilor listate pe piaţa reglementată a scăzut de la 87 de societăţi la 31 decembrie 2018 la 82 de societăţi la 31 martie 2021, ca urmare a delistării Oltchim, Boromir Prod, Amonil Slobozia, Petrolexportimport, TMK-Artrom şi Transilvania Construcţii şi a transferului de pe SMT pe segmentul principal a acţiunilor Bittnet Systems.

Din cele 82 de companii listate la finalul anului 2020, două sunt suspendate de la tranzacţionare, fiind în proces de insolvenţă - UCM Reşiţa şi Natura Quattuor Energia Holdings, potrivit raportului PwC România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.