Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sârb din Bosnia a fost arestat pentru executarea a 51 de oameni în timpul războiului intercomunitar

Daily Monitor
inchisoare detinut penitenciar gratii

Un sârb din Bosnia-Herzegovina acuzat că a participat la executarea a 51 de civili - printre care un grup de deţinuţi din Omarska, cunoscutul lagăr de detenţie unde erau închise victimele purificării etnice în timpul războiului intercomunitar - a fost arestat marţi, a anunţat Parchetul, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Dusan Culibrk, 50 de ani, care în perioada în care au avut loc faptele era membru al unei unităţi de poliţie a sârbilor din Bosnia, a fost arestat la Krupa Na Uni (nord-vest), în aceeaşi regiune unde au fost comise aceste crime, în 1992.

Un sfert de secol după conflictul bosniac care s-a soldat cu aproape 100.000 de morţi, justiţia locală trebuie să soluţioneze alte 600 de dosare, cu 4.500 de suspecţi, potrivit datelor oficiale.

Culibrk este suspectat că a participat la execuţia a 44 de civili bosniaci (musulmani) şi croaţi (catolici) în localitatea Donji Dubovik. Rămăşiţe ale victimelor sale, pe care Culibrk s-a dus să-i caute împreună cu alţi membri ai unităţii sale în lagărul din Omarska, au fost găsite în anul 2000 într-o prăpastie.

Citește și: Avertisment din partea Rusiei: o versiune cu mutații a virsului SARS-CoV-2 atacă Siberia

El este de asemenea suspectat că a împuşcat singur, în august 1992, şapte civili bosniaci care încercau să fugă spre oraşul Bihac şi pe care el i-a întâlnit pe drum. Rămăşiţele lor au fost descoperite în aceeaşi prăpastie.

Mai mult de 6.000 de persoane, în principal bosniaci, dar şi croaţi, au fost închise din aprilie până în august 1992 în lagărele de detenţie din Omarska, Keraterm şi Trnopolje, în regiunea Prijedor, cunoscută drept "triunghiul ororilor".

Primele imagini cu deţinuţi scheletici din aceste lagăre au alertat în august 1992 opinia publică mondială cu privire la campania de epurare dusă de forţele sârbe în Bosnia.

Aproape 3.500 de persoane au fost ucise în această regiune, dintre care mai multe sute sunt în continuare date dispărute, potrivit asociaţiilor victimelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.