Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un sat din Gorj riscă să fie şters de pe hartă ca să facă loc excavatoarelor care caută cărbune

investenergy.ro
carbune

Un sat din Gorj riscă să fie şters de pe hartă ca să facă loc excavatoarelor care caută cărbune. Câteva zeci de suflete mai numără acum cătunul care era în floare, pe vremuri, tot datorită mineritului. Cărbunele a devenit acum un blestem pentru puţinii oameni rămaşi în casele vechi care se dărâmă sub ochi lor. Banii pe care i-ar putea primi ca să plece nu-i conving, potrivit observatornews.ro.

Sub terenul din satul respectiv s-ar afla milioane de tone de cărbune.

Casele s-au umplut de crăpături care se tot adâncesc. Excavatoarele au ajuns prea aproape şi oamenii se tem că într-o zi totul se va dărâma peste ei.

Cu multe locuinţe abandonate şi pe jumătate dărâmate sub presiunea utilajelor grele, satul Runcurel pare părăsit. Abia 50 de familii mai trăiesc aici. Ceilalţi au acceptat despăgubirile oferite de Complexul Energetic Oltenia, şi-au vândut casele şi terenurile şi s-au mutat în altă parte.

Citește și: Gabriela Firea, revoltată: Nu stiu să propună altceva decât măsuri dure împotriva cetățenilor

Ion, localnic: Nu ştiu ce s-o alege de noi.

Eugenia, localnică: Nu se mai uită nimeni la noi, că avem casele fărâmate sau drumuri fărâmate.

Satul este înconjurat de trei cariere de cărbune: Jilţ Nord, Jilţ Sud şi Roşiuţa. Excavatoarele au avansat de-a lungul timpului atât de mult până au ajuns aproape de vatra satului. Acum frontul de lucru este la nici 100 de metri distanţă de biserică.

De cinci ani, oficialii companiei energetice încearcă să-i mute pe oamenii din Runcurel, dar localnicii se despart cu greu de locurile pe care le ştiu de-o viaţă. Bătrâni şi bolnavi, oamenii spun că nu ar putea s-o ia de la capăt. Banii promişi în schimb, un euro pe metru pătrat, nu sunt de ajuns să-i convingă.

Daniel Burlan, manager CE Oltenia: A început achiziţia gospodăriilor. Din cele 194 de gospodării, s-au achiţionat 107. Pe măsură ce vom purta negocieri cu proprietarii, vom face exproprierea gospodăriilor.

Oamenii pot să aleagă. Primesc bani sau le vor fi construite case în altă localitate. Interesul economic este unul major pentru compania energetică. Peste patru milioane de tone de cărbune ar putea scoate utilajele din zonă în fiecare an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.