Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un scenariu terifiant. Documente secrete ale Statului Islamic

statul islamic islamic state

Publicaţia germană „Der Spiegel” a intrat în posesia planurilor fostului lider al SI, Haji Bakr, care arată cât de minuţios era calculat fiecare pas al organizaţiei.

Liderul Statului Islamic, Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, cunoscut sub pseudonimul Haji Bakr, fost colonel al serviciilor secrete ale lui Saddam Hussein, trăgea sforile în secret pentru crearea Statului Islamic de ani buni, potrivit adevarul.ro.

Dar când arhitectul Statului Islamic a murit, a lăsat în urmă ceva ce ar fi trebuit să rămână strict secret: planul în detaliu al SI. Un dosar plin cu hârtii scrise de mână, cu tabele organizaţionale, liste şi orare care descriau cum poate fi subjugată o ţară. Publicaţia germană Spiegel a intrat în posesia a 31 de pagini din acest dosar. Acestea reprezintă planul după care s-au născut cea mai de succes armată teroristă din istoria recentă.

Colecţia de documente relatează un plan simplu. Haji Bakr voia să cucerească un teritoriu cât mai mare posibil din Siria, ca mai apoi să îl folosească pe post de zonă de luptă pentru a invada Irakul.

Planul începea cu recrutarea de oameni sub pretextul creării unui centru Dawah pentru misionari ai Islamismului. Dintre cei care veneau la cursurile despre viaţa islamică, erau alese una sau două persoane care erau instruite ulterior pentru a spiona satele din care veneau. Scopul era ca absolut toată lumea să fie supravegheată.

După ce seful forţelor de ocupaţie ale SUA din Bagdad a dizolvat armata printr-un decret semnat în 2003, Bakr s-a trezit practic fără loc de muncă. La fel s-a întâmplat şi cu mii de ofiţeri suniţi, foarte bine antrenaţi. În acest fel, SUA şi-au făcut cel mai puternic şi inteligent inamic.

In 2013 au fost deschise centre Dawah în mai multe oraşe siriene.De îndată ce avea destui acoliţi, clădirile erau închiriate, un steag negru era arborat şi străzile erau blocate. La început, modul de operare presupunea evitarea rezistenţei organizate şi răpirea sau uciderea indivizilor ostili. La sfârşitul lui 2012, taberele militare ale SI înfloriseră deja în mai multe regiuni.

Până la finalul lui 2013 totul mergea conform planurilor lui Bakr. Dar când în decembrie 2013 un acolit al SI a torturat până la moarte un doctor şi totodată un lider al rebelilor sirieni extrem de simpatizat, ceva s-a întâmplat. Brigăzile de rebeli sirieni s-au unit şi au atacat concomitent diferite baze ale SI. Haji Bakr a stat retras în micul oraş Tal Rifaat, unde SI deţinea controlul. Dar la câteva ore de la atacul rebelilor sirieni, oraşul deja se divizase. Doar că Bakr a rămas prins în partea greşită.

Contraloviturile pe care SI le-a suferit în ultimele luni au lăsat impresia că sfârşitul Statului Islamic este aproape. Dar acest optimism este încă prematur. Deşi SI a pierdut mai multe bătălii în ultima vreme, expansiunea sa în Siria a continuat. De asemenea, după ce atacurile aeriene ale SUA le-au distrus rafinăriile pe care le controlau, califatul câştigă în continuare bani sub forma unor noi taxe impuse oamenilor din teritoriile pe care le controlează sau pur şi simplu prin confiscarea proprietăţilor acestora. Până la urmă, SI ştie tot de la spionii organizaţiei. Ştie cine ce case sau terenuri deţine, ştie cine are mai multe oi sau mai mulţi bani.

În timp ce Vestul îşi face probleme cu privire la posibilitatea unor atacuri teroriste, un alt scenariu pare a prinde contur. Un război intramusulman între şiiţi şi suniţi. Un astfel de conflict ar permite Statului Islamic să treacă de la stadiul de organizaţie teroristă la cel de putere centrală. În prezent situaţia din Siria, Irak şi Afganistan dă câştig de cauză acestei teorii. Şiiţiii afgani se luptă cu suniţii afgani pe teritoriul Siriei, iar SI profită de barbarismul miliţiilor şiite din Irak. Acest vechi conflict islamic este pe punctul de a se revărsa în ţări ca Arabia Saudită, Kuweit, Bahrein sau Liban, caz în care propaganda Statului Islamic despre apocalipsa care se apropie ar putea deveni realitate. În tot acest context ar putea să ia naştere o dictatură absolutistă în numele divinităţii.

Preluare: adevarul.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.