Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un scriitor, condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de euro pentru calomnierea Giorgiei Meloni

Un scriitor, condamnat la plata unei amenzi de 1.000 de euro pentru calomnierea Giorgiei Meloni

Jurnalistul şi scriitorul italian Roberto Saviano a fost condamnat joi la plata unei amenzi cu suspendare în valoare de 1.000 de euro pentru calomnierea premierului de extremă-dreapta Giorgia Meloni, pe care a insultat-o în 2020 în urma unor luări de poziţie anti-migranţi, transmite vineri AFP, conform Agerpres.

Avocatul autorului bestsellerului internaţional despre mafia napolitană "Gomorra" a anunţat imediat intenţia de a formula apel, chiar dacă instanţa de la Roma care a judecat acest caz s-a mulţumit cu o sentinţă simbolică după ce procurorii au solicitat o amendă de 10.000 de euro.

În plus, această condamnare nu va fi trecută în cazierul judiciar al lui Saviano, a declarat pentru AFP avocatul său, Antonio Nobile.

La rândul lor, avocaţii Giorgiei Meloni, au solicitat obligarea lui Saviano la plata unor despăgubiri în valoare de 75.000 de euro, motivând că acesta a "folosit un limbaj excesiv, vulgar şi agresiv".

La ieşirea de la tribunal, Roberto Saviano, care risca până la trei ani de închisoare, a denunţat "acest proces (care) este o intimidare" din partea guvernului condus de Giorgia Meloni, adăugând că "nu există o onoare mai mare pentru un scriitor decât să-şi vadă propriile cuvinte aduse în faţa unei instanţe de judecată".

În discuţie au fost declaraţiile din timpul unei emisiuni televizate din decembrie 2020 în care i s-a solicitat un comentariu cu privire la moartea într-un naufragiu a unui bebeluş de şase luni care venea din Guineea. Copilul, Joseph, unul dintre cei 111 migranţi salvaţi de nava umanitară Open Arms, a murit înainte de a primi îngrijiri medicale. În imaginile video filmate de salvatori şi prezentate lui Saviano în timpul emisiunii, mama bebeluşului poate fi auzită plângând.

Scriitorul, vizibil tulburat, a dat vina pe Meloni şi Matteo Salvini, şeful Ligii Anti-Imigraţie, în prezent viceprim-ministru, declarând: "Vreau să-i spun lui Meloni şi lui Salvini: sunteţi nişte nenorociţi! Cum aţi putut?"

Meloni a declarat în 2019 că navele organizaţiilor umanitare care salvează migranţi "ar trebui scufundate", în timp ce migranţii salvaţi de ONG-uri reprezintă doar 5% din totalul sosirilor în Italia. În acelaşi an, Salvini, pe atunci ministru de interne, a blocat sosirea acestor nave în Italia. Acesta din urmă este parte civilă în proces.

Asociaţia scriitorilor PEN International, care apără libertatea de exprimare, consideră această decizie drept "un atac la libertatea de exprimare". Purtătorul de cuvânt al acesteia, Sabrina Tucci, a denunţat într-un comunicat "un avertisment periculos pentru toţi scriitorii şi jurnaliştii, un mesaj care vă invită să vă măsuraţi cuvintele pentru a nu risca lungi bătălii juridice, dificultăţi financiare, suferinţe psihologice şi închisoare".

Ea a amintit, de asemenea, că Roberto Saviano a fost dat în judecată într-un alt proces pentru defăimare de către Matteo Salvini, în prezent viceprim-ministru şi liderul partidului populist şi anti-migranţi Liga, pe care el l-a numit "ministrul lumii interlope".

PEN International a solicitat în zadar într-o scrisoare deschisă adresată Giorgiei Meloni retragerea plângerii, depusă la vremea când şefa partidului post-fascist Fratelli d'Italia era încă în opoziţie.

Grupurile pentru apărarea libertăţii presei spun că astfel de procese sunt simbolice pentru o cultură din Italia în care persoane publice, adesea politicieni, intimidează jurnaliştii cu procese pe bandă rulantă.

AFP aminteşte că Italia se situează pe locul 41 în clasamentul mondial al libertăţii presei din 2023, publicat de Reporters Sans Frontieres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.