Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un simbol al Greciei a încetat din viață: Charles de Gaulle l-a catalogat drept primul luptător al rezistenţei din Europa

Manolis Glezos

Manolis Glezos, simbol al rezistenţei împotriva naziştilor în Grecia, a murit luni la vârsta de 97 de ani într-un spital din Atena, unde fusese internat pentru o infecţie şi gastroenterită, a anunţat televiziunea publică ERT, preluată de AFP.

Manolis Glezos a fost calificat de generalul francez Charles de Gaulle drept 'primul luptător al rezistenţei din Europa", pentru că în 1941 a îndrăznit să dea jos drapelul nazist de pe Acropola din Atena, informează agerpres.ro.

Citește și: Lidl, mutare în plină epidemie de coronavirus! Se întâmplă din 30 martie, în magazinele din România

Spitalizarea sa la 18 martie a fost decisă din cauza unei "gastroenterite şi a unei infecţii urinare", a afirmat atunci pentru AFP soţia sa Georgia, subliniind că era într-o "stare gravă".

Născut la 9 septembrie 1922 în insula Naxos din Marea Egee, Manolis Glezos s-a mutat la Atena la vârsta de 12 ani împreună cu familia, implicându-se de foarte tânăr în rezistenţa antifascistă.

Citește și: Decizie fără precedent luată de Auchan în plină epidemie de coronavirus

În noaptea de 30 spre 31 mai 1941, când avea 18 ani, el a dat jos, împreună cu prietenul său Apostolos Santas, în vârstă de 19 ani, drapelul nazist de pe monumentul antic atenian.

A fost arestat şi închis de mai multe ori în timpul ocupaţiei naziste (1941-1944) şi în anii '50 şi '60 în calitate de comunist, deoarece atunci Partidul Comunist Grec (KKE) era declarat ilegal.

Citește și: Coronavirus: Companiile auto din România vor să facă ventilatoarele mecanice, dar nu avem proiect pentru ele

A aderat la partidul EDA (stânga democratică) în anii '60, după care a fost ales deputat şi eurodeputat al socialiştilor din PASOK în anii '80.

În 2000, a devenit membru al partidul Coaliţia Stângii şi Progresului, apoi al formaţiunii SYRIZA a lui Alexis Tsipras.

Citește și: Document făcut public de Dumitru Coarnă! Și fără măști de protecție, polițiștii sunt obligați să intre în misiuni cu persoane infectate cu coronavirus

În timpul crizei (2010-2018), el a fost deputat al SYRIZA şi eurodeputat, participând la manifestaţii violente anti-austeritate.

El s-a despărţit de acest partid în 2015, după ce Alexis Tsipras şi-a pus semnătura pe un al treilea împrumut internaţional şi pe continuarea austerităţii.

Citește și: Anunț de ultimă oră! Îngrijorător: Sute de cadre medicale, infectate cu coronavirus .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.