Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un spital privat din România a preluat modelul marilor clinici occidentale pentru recuperarea medicală a pacienților cu AVC

Spitalul Sfantul Sava
alina ion sfantul sava

Recuperarea medicală a pacienților care au suferit traumatisme sau accidente cardiovasculare începe, în marile clinici occidentale, încă din secția de terapie intensivă, la 48 de ore după intervenția chirurgicală ortopedică sau neurologică.

În timpul unui accident vascular cerebral (AVC), o parte din celulele nervoase sunt distruse, iar pentru ca pacientul să-și poată recupera funcționalitățile, creierul trebuie să reînvețe rapid ce ”a uitat” în urma AVC. Cu cât timpul scurs de la producerea accidentului până la începerea recuperării medicale este mai scurt, cu atât șansele ca pacientul să-și recapete mobilitatea și independența motorie sunt mai mari.

Mai ales în cazul pacienților cu AVC, recuperarea medicală neurologică este esențială, însă, din păcate, în România, există puține spitale de neurologie sau secții de chirurgie, în care să fie și specialiști, și echipamente medicale pentru recuperare. Astfel, pacienții pierd, adesea, șansele mari la recuperare, pe care le au imediat după operații.

În sistemul românesc de sănătate, nu este perfectată conlucrarea între specialități, adică chirurgia să coopereze cu recuperarea medicală, recuperarea medicală să colaboreze cu psihologul, așa încât pacientul operat să poată începe rapid recuperarea, să aibă suport psihologic care să-i susțină optimismul că va putea fi din nou independent locomotor, că va putea să-și folosească mâinile paralizate, că va putea vorbi din nou, că va învăța din nou să înghită, căci un AVC asta înseamnă: creierul uită să dea comenzile care sunt necesare unor activități pe care un om sănătos le consideră normale, instinctuale. În România, totul se întâmplă în trepte, iar treptele acestea sunt uneori atât de distanțate în timp, încât nu mai pot fi parcurse cu rezultate optime”, declară Alina Ion, managerul Spitalului de Recuperare Medicală și Îngrijiri Paliative Sfântul Sava, din Pantelimon.

content-image

Ea spune că, pentru a crește șansele de recuperare medicală atât ale pacienților cu traumatisme ortopedice, cât și ale celor care au suferit infarct miocardic sau accident cerebral, a preluat modelul marilor spitale occidentale și a adus echipamente inovative, astfel încât recuperarea medicală să înceapă chiar de pe patul de terapie intensive.

Aceste echipamente nu solicită niciun fel de efort din partea pacientului, dar sunt de o importanță majoră pentru creier, în cazul recuperării după AVC. Echipamentele specifice recuperării medicale timpurii sunt destinate recuperării funcțiilor mâinilor și picioarelor, prin stimulare electrică, care poate fi setată în funcție de necesitățile pacientului. Prin impulsuri electrice, aceste aparate medicale contractă mușchii și transmit semnale creierului, care învață să folosească celulele nervoase pentru aceste comenzi, după ce le-a pierdut, în timpul AVC, pe cele care știau să îndeplinească aceste comenzi. Nu au fire și nu incomodează pacientul.

content-image

În Spitalul Sfântul Sava, am înființat special saloane cu regim de terapie intensivă, în care pacienții pot fi aduși la 48 de ore după intervențiile chirurgicale de orice natură. Le monitorizăm funcțiile vitale 24h/24, saloanele fiind dotate cu instalații de oxigen medicinal, și fără risc de infectare cu nosocomiale, căci avem circuite care respectă toate standardele în materie, iar accesul persoanelor străine este strict controlat. Aici începem imediat recuperarea medicală, astfel încât toate șansele pacientului să fie folosite pentru refacerea sa”, explică pentru stiripesurse.ro Alina Ion, managerul Spitalului Sfântul Sava.

Asemena echipamente inovative se găsesc doar în două spitale din România, unul dintre ele fiind Spitalul Sfantul Sava din Pantelimon, Ilfov.

Alina Ion subliniază că ”Spitalul Sfântul Sava are cele mai bune rezultate în recuperare medicală, deoarece  ține pasul cu cele mai noi invenții în materie”.

Spitalul Sfântul Sava se află în Pantelimin, Ilfov, are cea mai mare sală de fizioterapie din România, dotată doar cu echipamente de ultimă generație, care se găsesc frecvent în clinicile mari din Occident. La fel și sala de kinetoterapie.

Aici se asigură recuperare medicală de orice natură, cu internare. Specialiștii spitalului consideră că internarea ajută mult la recuperare, întrucât pacientul este permanent sub observație, efectuează proceduri de mai multe ori pe zi, fără pauze dictate de sărbătorile legale. De asemenea, faptul că nu este nevoie să se deplaseze la domiciliu după terapie, ci rămâne într-un mediu odihnitor și cald, îl ajută pe pacient să suporte mai ușor efortul pe care îl presupune recuperarea medicală, cu beneficii importante pentru pacient.

content-image

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.