Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un studiu asupra noului coronavirus are loc pe stadioane: Ce vor să afle savanții

Inquam Photos - George Călin
Inquam inaugurare stadion

O echipă de cercetători a pulverizat picături fine asemănătoare salivei peste tribunele goale ale celui mai mare stadion de fotbal din Olanda pentru a modela felul în care aerosolii circulă prin aer atunci când suporterii ovaţionează la un meci de fotbal, informează Reuters.

Cercetătorii speră că odată cu aflarea mai multor informaţii despre comportamentul aerosolilor - particule purtate de aer -, care pot transmite coronavirusul între membrii unei mulţimi, vor putea să le îndepărteze din aer şi să permită fanilor revenirea pe stadioane şi în sălile de concert.

Citește și: Klaus Iohannis s-a autodenunțat - OPINIE

''Există foarte puţină informaţie în literatura de specialitate despre comportamentul aerosolilor într-un astfel de mediu'', a precizat conducătorul cercetării, Bert Blocken, pentru Reuters.

Testele se desfăşoară pe Johan Cruyff Arena din Amsterdam, stadionul echipei Ajax Amsterdam, scrie agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

''Vrem să obţinem informaţii fundamentale în ceea ce priveşte comportamentul aerosolilor pe un stadion plin de suporteri ai echipelor de fotbal. Cu ajutorul tehnologiilor de purificare a aerului, se pot reduce în mod drastic concentraţiile, iar stadioanele ar deveni sigure în ceea ce priveşte transmiterea virusului prin aerosoli'', a mai spus cercetătorul.

În lumea ştiinţifică există un consens tot mai mare privind faptul că transmiterea prin aerosoli este una dintre modalităţile de răspândire a noului coronavirus, deşi nu se cunoaşte cu exactitate în ce măsură.

Citește și: Rareș Bogdan: ‘Premierul îl va alege președintele României din propunerile făcute de PNL. Am o poziție extrem de importantă în PNL’

Cercetarea ar putea oferi informaţii în ceea ce priveşte modalitatea de minimizare a concentraţiei de aerosoli şi de limitare a riscului epidemiologic, a precizat Blocken, profesor de aerodinamică la Universitatea Tehnică din Eindhoven.

Cu ajutorul modelării computerizate, datele colectate în urma mai multor săptămâni de teste vor fi extrapolate pentru a arăta care sunt efectele în cazul unei mulţimi la capacitate maximă, de circa 55.000 de oameni.

Citește și: Date de ultimă oră! PMP rămâne sub pragul electoral

Cercetătorii speră totodată să primească în curând autorizaţie pentru a experimenta în condiţii reale, cu o mulţime alcătuită din 730 de membri ai galeriilor de fotbal, aşezaţi unul aproape de celălalt.

Scopul final este ca mulţimile de spectatori să se poată întoarce pe stadioane, a mai spus Blocken, posibil prin testarea pe scară largă pentru COVID-19, purtarea măştilor şi ventilaţie.

Citește și: Klaus Iohannis s-a autodenunțat - OPINIE

Este exact lucrul de care Johan Cruyff Arena are nevoie pentru a supravieţui, a declarat directorul acesteia pentru Reuters.

''Este o construcţie costisitoare, iar veniturile au ajuns la mai puţin de jumătate în comparaţie cu perioadele anterioare, aşa că avem pierderi în fiecare lună'', a spus Henk Markerink.

Citește și: Ludovic Orban: ‘Se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD și acesta este obiectivul nostru’

''Încercăm să ne menţine pe linia de plutire, dar nu ar trebui să dureze mai mult, întrucât, într-un final, nu vor mai exista finanţe'', a adăugat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.