Anumite diete vegetariene sunt asociate cu un risc semnificativ mai mic de cancer, boli de inimă și mortalitate, conform unui studiu care s-a întins pe o perioadă de 20 de ani.
Adoptarea unei diete vegane, vegetariene sau lacto-ovo-vegetariene poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer, boli de inimă și de a muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unei noi analize care a sintetizat mai mult de două decenii de cercetare.
Pe lângă reducerea riscurilor cardiovasculare, cum ar fi tensiunea arterială și colesterolul, analiza a identificat un "efect protector" împotriva unor tipuri specifice de cancer, inclusiv cancerul de ficat, colon, pancreas, plămâni, prostată, vezică urinară, melanom, rinichi și limfom non-Hodgkin, a declarat autorul principal, Dr. Angelo Capodici, student absolvent în știința, tehnologia și managementul sănătății la Scuola Superiore Sant'Anna din Pisa, Italia, potrivit CNN.
Diferitele tipuri de diete vegetariene exclud consumul de carne de animal, cu variantele lacto-ovo-vegetariene permițând produse lactate și ouă, în timp ce veganismul, cea mai restrictivă formă, interzice orice produse alimentare de origine animală.
Sucurile de fructe, nesănătoase și pline de zahăr
Totuși, autorii avertizează că alegerea incorectă a alimentelor poate submina beneficiile unei diete pe bază de plante. "Dietele care se concentrează pe consumul de alimente vegetale nesănătoase, cum ar fi sucurile de fructe, cerealele rafinate și chipsurile de cartofi, ar putea contracara aspectele pozitive ale unei diete pe bază de plante pentru sănătate", a explicat coautorul studiului, Dr. Federica Guaraldi, director medical al unității hipofizare de la Institutul IRCCS de Științe Neurologice din Bologna, Italia. Sucurile de fructe, în special cele "pline de zaharuri sau îndulcitori", au un impact negativ asupra metabolismului similar sau chiar mai mare decât zahărul alb, a adăugat Guaraldi.
Experții subliniază că, deși dietele pe bază de plante sunt asociate cu o viață mai sănătoasă, evitând alimentele și băuturile îndulcite cu zahăr, cerealele rafinate, gustările, alcoolul și tutunul, este important să se facă alegeri alimentare sănătoase.
Un studiu din 2023 realizat de Christopher Gardner a arătat că adoptarea unei diete vegane timp de opt săptămâni a dus la scăderea nivelului de colesterol "rău", îmbunătățiri ale nivelului de zahăr din sânge și o pierdere în greutate mai mare decât în cazul celor care au urmat o dietă bazată pe carne și legume.
Capcana dietelor vegetariene
Autorii sugerează că avantajele dietelor vegetariene și vegane se datorează în parte conținutului lor nutrițional, cu niveluri ridicate de vitamine, minerale și substanțe antioxidante și antiinflamatorii, precum și datorită reducerii impactului inflamator al cărnii și alimentelor procesate. Alimentele pe bază de plante sunt bogate în fibre, conțin mai puține grăsimi saturate și nu conțin colesterol, spre deosebire de alimentele de origine animală.
Cu toate acestea, persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană ar trebui să fie atente să își satisfacă nevoile nutriționale, deoarece anumite vitamine și minerale pot fi mai greu de obținut din surse vegetale. Este recomandat să se ia în considerare suplimentele pentru vitamina B12, calciu, fier, zinc, iod și vitamina D, iar proteinele pot fi obținute din leguminoase, nuci, semințe, cereale integrale și produse din soia.
Este important să se ia în considerare și surse alternative de proteine, cum ar fi înlocuitorii de carne procesată, însă trebuie să se acorde atenție conținutului de sodiu din aceste produse.
Comentează