Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tablou semnat de Pablo Picasso, vândut cu suma record de 49,8 milioane de lire

eadersreunited.com
Pablo Picasso

Un tablou semnat de Pablo Picasso înfăţişând-o pe Marie-Therese Walter, iubita artistului, în spatele imaginii căreia se ascunde chipul unei alte iubite, Dora Maar, a fost vândut miercuri contra sumei record de 49,8 milioane de lire (56,2 milioane de euro) în cadrul unei licitaţii de artă desfăşurate la Londra, informează AGERPRES, citând AFP.

Citeşte şi: Un magistrat DE RENUME vine cu 'VERDICTUL': Iohannis ar fi OBLIGAT să o revoce pe Kovesi - 'Legea are un singur înţeles...'

''Femme au beret et a la robe quadrillee (Marie-Therese Walter)", pictură în ulei cu dimensiunile 55 pe 46 cm, a fost scoasă la licitaţie în cadrul unei vânzări de artă impresionistă, suprarealistă şi modernă, la casa de licitaţii Sotheby's din Londra. Preţul său era estimat la 50 de milioane de dolari, (40 de milioane de euro sau 36,3 milioane de lire).

Pictura nu a mai fost vândută pe piaţa de artă înainte, fiind parte dintr-o colecţie privată, precizează Press Association.

''Este o pictură de o valoare incredibil de importantă'', concepută ''într-o perioadă esenţială din cariera lui Picasso, în 1937, când a realizat tabloul de mari dimensiuni 'Guernica''', a declarat pentru AFP James Mackie, directorul departamentului de artă impresionistă şi modernă de la Sotheby's.

În plus, tabloul are o puternică semnificaţie autobiografică, a subliniat James Mackie. În primul plan apare Marie-Therese Walter, care ''i-a fost un timp iubită şi muză, dar şi Dora Maar, pe care a întâlnit-o în 1936, anul dinaintea realizării acestui tablou, şi care apare în umbra din spatele Mariei Therese'', a spus James Mackie.

Mai multe tablouri semnate de Picasso au fost vândute contra unor sume record în ultimii ani precum ''Les Femmes d'Alger (version O)'', un tablou în ulei adjudecat pentru 179,4 milioane de dolari în mai 2015 la casa de licitaţii Christie's din New York sau ''Nu au plateau de sculpteur'', vândut pentru 106,4 milioane de dolari la aceeaşi casă de licitaţii în 2010.

După doi ani de scădere, rezultatul financiar al vânzărilor realizate la licitaţiile de "Fine Art" (picturi, sculpturi, desene, fotografii, stampe, video, instalaţii, tapiserie) organizate pe plan mondial a urcat în 2017 la 14,9 miliarde de dolari, în creştere cu 20% faţă de anul precedent, potrivit raportului anual publicat miercuri de Artprice.

Redresarea constatată se datorează în mare parte dinamismului pieţelor americană (+27%) şi britanică (+13%).

Leonardo da Vinci se află în fruntea Topului 500 al celor mai bine vânduţi artişti, urmat de Pablo Picasso, Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol şi Qi Baishi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.