Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un țăran de 80 de ani s-a jucat de-a genetica și creat o rasă de oi mutante uriașe, ca să câștige mai mulți bani

freepik.com
Oi, oaie

Un american în vârstă de 80 de ani, numit Arthur "Jack" Schubarth, a pledat vinovat pentru două infracțiuni federale legate de fauna sălbatică, recunoscând astfel că a ticluit un plan timp de aproape zece ani pentru modificarea genetică a unor oi în vederea obținerii unor hibrizi uriași, cu scopul de a-i vinde centrelor de vânătoare. Schubarth a conspirat cu cel puțin alte cinci persoane între 2013 și 2021 pentru a crea acești hibrizi, folosind material genetic importat ilegal din Kârgâzstan, fără a declara importul.

 

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că acest efort de modificare genetică a avut drept scop obținerea de prețuri mai mari de la rezervațiile de tir cu arcul, iar Schubarth riscă acum o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare și o amendă de până la 250.000 de dolari pentru fiecare acuzație. Pentru a crea hibrizii, Schubarth a utilizat material genetic de la oi Marco Polo argali, cea mai mare specie de ovine din lume, și a trimis materialul genetic la un laborator pentru a crea embrioni clonați, care apoi au fost implantati într-o oaie femelă de la ferma sa, rezultând un mascul pur genetic pe care l-a numit "Montana Mountain King", potrivit presei americane.

Ulterior, Schubarth a folosit materialul seminal al masculului creat pentru a inseina artificial diferite specii de oi femele, în încercarea de a produce mai multe exemplare hibride. Scopul acestei activități ilegale era vânzarea oilor hibride mai mari și considerate "mai valoroase" către centrele de vânătoare în captivitate, în special în Texas. Pentru a realiza acest lucru, Schubarth a falsificat certificate de inspecție veterinară, susținând în mod fals că oile erau specii permise în mod legal, încălcând deci legislația federale.

În plus, Schubarth a vândut material seminal din masculul creat direct crescătorilor de oi din afara statului Montana și a obținut ilegal material genetic de la oi bighorn din Munții Stâncoși, vânate în sălbăticie în Montana, pentru a fi comercializat interstatal. Marți, în fața unui judecător federal din Great Falls, Montana, Schubarth a pledat vinovat pentru încălcarea Lacey Act -  legislație ce interzice comerțul cu animale sălbatice capturate, deținute, transportate sau vândute în mod ilegal. Procurorul general adjunct Todd Kim a subliniat că aceste acțiuni au amenințat integritatea speciilor de animale sălbatice și au încălcat normele internaționale și legislația federală de protecție a faunei sălbatice.

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.