Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un test de salivă va fi folosit pentru diagnosticarea 'în timp real' a comoţiilor la sportivi

sanatate

Testele de salivă ar putea reprezenta în viitor soluţia pentru medicii aflaţi în căutarea unor modalităţi rapide şi neinvazive de diagnosticare a comoţiei în rândul jucătorilor de rugby, conform constatărilor unui studiu recent, potrivit căruia astfel pot fi identificaţi rapid biomarkeri relevanţi ai leziunii cerebrale, relatează Reuters.

Un proiect de cercetare cu o durată de trei ani, în care au fost implicaţi peste o mie de jucători profesionişti de rugby de sex masculin a constatat că biomarkerii specifici pot indica dacă un sportiv a suferit o comoţie şi de asemenea modul în care corpul unui jucător răspunde ulterior la traumă, de la câteva ore de la eveniment până la câteva zile, scrie Agerpres.ro.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

"În mod crucial, diferenţele în concentraţia salivară a acestori biomarkeri sunt măsurabile în câteva minute de la accidentare, ceea ce înseamnă că putem realiza diagnosticări rapide", a declarat Antonio Belli,

profesor de neurochirurgie traumatică la Universitatea din Birmingham, coautor al studiului.

Citește și: Primele restricții în Capitală! Se aplică de mâine!

"Acum avem un test de laborator, neinvaziv şi precis, care utilizează salivă şi este cu adevărat revoluţionar", a adăugat el.

Leziunile cerebrale şi comoţiile, precum şi potenţialul impact pe termen lung al acestora asupra sănătăţii s-au aflat în centrul atenţiei în rugby de când foşti jucători au intentat o acţiune colectivă împotriva organelor de conducere, inclusiv World Rugby, organismul care gestionează sportul cu balonul oval la nivel mondial, susţinând că nu s-a întreprins nimic pentru a minimiza riscurile.

Citește și: Florin Roman s-a săturat de Vlad Voiculescu: ‘Ori ești solidar cu oamenii și cu deciziile Guvernului, ori pleci’

Numeroşi foşti jucători de rugby au fost diagnosticaţi cu leziuni cerebrale permanente, demenţă cu debut precoce, depresie sau simptome de encefalopatie cronică traumatică (ECT).

World Rugby, Uniunea de Rugby (RFU) din Anglia şi Uniunea de Rugby din Ţara Galilor (WRU) au transmis într-o declaraţie comună, în decembrie, că siguranţa jucătorilor este principala lor prioritate.

Citește și: Vlad Voiculescu cade în penibil și se sucește! Acum spune că nu e nimic în neregulă cu modul în care s-au calculat cifrele pandemiei

"Rugby este un sport de contact şi deşi exista un element de risc în practicarea oricărui sport, bunăstarea jucătorilor este luată foarte în serios în rugby şi continuă să fie prioritatea noastră numărul unu", au declarat organismele de conducere.

Saliva ar fi afectată de semnalele celulare de la nervii cranieni în gură şi gât, putând astfel semnala rapid prezenţa leziunilor cerebrale traumatice.

Citește și: Președintele Klaus Iohannis vrea restricții mai dure pentru București, în weekend: ‘Vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru mall-uri’

Cercetarea recentă, cunoscută sub denumirea SCRUM (Studiul Comoţiei prin MicroRNA în Uniunea de Rugby), s-a bazat pe tehnologia de secvenţiere a ADN-ului pentru analizarea biomarkerilor din probele de salivă prelevate de la 1.028 de jucători de rugby profesionişti de sex masculin care concurează în principalele două ligi din rugby-ul britanic.

S-a constatat ca un grup de 14 biomarkeri salivari - sau semnale biologice - ar putea fi utilizate pentru a diagnostica comoţia cu o acurateţe de 96%.

Citește și: Primele restricții în Capitală! Se aplică de mâine!

Cercetătorii, care au colaborat cu RFU şi al căror studiu a fost publicat în British Journal Of Sports Medicine, au declarat că în timp ce descoperirile lor s-au dovedit incitante, ar putea trece câţiva ani până ce acestea ar putea fi traduse într-un instrument de diagnosticare "la marginea terenului".

"Aici am trecut printr-o fază de descoperire", a explicat directorul departamentului de servicii medicale de la RFU, Simon Kemp. El a precizat, însă, că "încă (suntem) departe de la a avea ceva ce poate fi utilizat în rugby-ul comunitar".

Citește și: Florin Roman s-a săturat de Vlad Voiculescu: ‘Ori ești solidar cu oamenii și cu deciziile Guvernului, ori pleci’

"Acum avem nevoie de colaborare cu jucătorii şi personalul medical pentru a rafina valoarea sa, pentru a-l operaţionaliza şi pentru a face trecerea de la un test de laborator la un test ce poate oferi rezultate în timp real", a adăugat Kemp.

Cercetători au precizat că intenţionează să colecteze probe de la jucători din cadrul a două competiţii de rugby masculin de elită pentru a intra în posesia mai multor date în vederea extinderii testului şi dezvoltarea modalităţii de utilizare a acestuia.

De asemenea, sunt necesare studii suplimentare pentru validarea testului pentru utilizare potenţială la femei, sportivi tineri şi alţi sportivi, au precizat ei.

Citește și: Vlad Voiculescu cade în penibil și se sucește! Acum spune că nu e nimic în neregulă cu modul în care s-au calculat cifrele pandemiei .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.