Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un tribunal olandez a ordonat Shell să îşi reducă emisiile de CO2 cu 45% până în 2030

news.ro
shell

Grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell trebuie să îşi reducă emisiile de CO2 cu 45% până în 2030, a decis miercuri un tribunal olandez, o decizie care ar putea deschide calea pentru acţiuni în justiţie împotriva companiilor energetice din întreaga lume, informează Reuters şi AFP.

Shell are în prezent o ţintă de reducere a intensităţii de carbon a produselor sale cu 20% în 2030, cu 45% în 2035 şi cu 100% în 2050 comparativ cu 2016. Anterior, obiectivele grupului vizau reducerea cu 30% până în 2035 şi cu 65% până în 2050.

Cu toate acestea, mai multe ONG-uri de mediu, printre care Greenpeace şi Friends of the Earth Netherlands, au demarat o acţiune în justiţie împotriva Shell solicitând companiei să îşi reducă emisiile de CO2 cu 45% până în 2030, în conformitate cu obiectivele convenite în Acordul de la Paris. A fost pentru prima dată când activiştii de mediu s-au adresat tribunalului în încercarea de a forţa o mare companie energetică să îşi modifice strategia. Acţiunea a fost înaintată în luna aprilie 2019 în numele a peste 17.000 de cetăţeni olandezi care susţin că Shell ameninţă drepturile omului prin continuarea unor investiţii de miliarde de euro în producţia de combustibili fosili, informează Agerpres.

"Tribunalul ordonă Royal Dutch Shell ca până în 2030 să îşi reducă emisiile de CO2 cu 45% comparativ cu 2019" a anunţat judecătorul Larisa Alwin.

Acest dosar ar putea să fie folosit ca precedent în tribunalele din întreaga lume unde revendicările similare se înmulţesc.

Aproape 200 de ţări au semnat în 2015 acordul de la Paris, care îşi propune să limiteze încălzirea globală la un nivel "cu mult sub" 2 grade Celsius şi preferabil să o limiteze la 1,5 grade Celsius.

După semnarea acordului de la Paris numeroase companii s-au angajat să îşi reducă emisiile de CO2 însă eforturile lor sunt insuficiente în opinia ONG-urilor. "Marii poluatori, precum Shell, au o responsabilitate enormă de a contribui la luptă împotriva încălzirii globale", a apreciat directorul de la ActionAid, Marit Maij.

Într-un alt dosar de referinţă, demarat de ONG-ul de mediu Urgenda, Curtea Supremă din Olanda a ordonat anul trecut statului olandez să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 25% până în 2020, faţă de nivelurile din 1990. Guvernul olandez propusese o ţintă de 17%

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.