Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un vulcan din Kamchatka a erupt violent după secole de inactivitate

Ultima oară când a erupt vulcanul Kambalny, din peninsula Kamchatka, Statele Unite nu erau încă o ţară. Muntele adormit s-a trezit însă săptămâna trecută cu o erupţie violentă după aproape 250 de ani de tăcere, conform unui material publicat de Live Science, transmite agerpres.

Kambalny este cel mai sudic vulcan din peninsula Kamchatka - o zonă de dimensiunea aproximativă a Californiei, în care se află peste 300 de vulcani. De altfel, notează Live Science, pe această peninsulă se află cea mai mare densitate de vulcani activi din lume şi astfel erupţiile în această regiune a Rusiei nu sunt neobişnuite. Cu toate acestea, erupţia vulcanului Kambalny, produsă la 24 martie, i-a surprins pe oamenii de ştiinţă.

Citește și: PANICĂ în Rusia. 'Grupurile Morţii' şi Balena Albastră au băgat spaima în autorităţi

Cercetători din Kamchatka Volcanic Eruption Response Team (KVERT), din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, monitorizează activitatea vulcanică din regiune încă din 1993. "Nimic nu indica o posibilă erupţie a vulcanului Kambalny", a subliniat Olga Girina, coordonatoarea KVERT. "Este o surpriză pentru noi. Vom continua să monitorizăm acest vulcan şi vom analiza posibilele ameninţări pe măsură ce vom obţine mai multe date", a adăugat ea.

Norul dens de cenuşă vulcanică ce a erupt din Kambalny a putut fi văzut din spaţiu. La o zi după ce a început erupţia, satelitul Terra, aparţinând NASA, a înregistrat imagini cu vulcanul şi cu norul de cenuşă ce se întindea până la aproximativ 100 de kilometri pe direcţia sud-vest. În această perioadă a anului, peninsula Kamchatka este de obicei acoperită de zăpadă, iar în imaginea obţinută de NASA se poate vedea o pată întunecată de cenuşă care acoperă zăpada spre vest.

Conform cercetătorilor de la NASA, până la 26 martie norul de cenuşă a acoperit întreaga regiune din jurul vulcanului.

Citește și: Preşedintele Mexicului vrea relaţii noi cu SUA pe calea dialogului

Cercetătorii NASA au avertizat că cenuşa nu reprezintă singurul pericol al erupţiilor vulcanice. Există şi un pericol invizibil, cel al emanaţiilor de dioxid de sulf, gaz care poate afecta grav sistemul respirator. Satelitul Aura al NASA, care dispune de un instrument de monitorizare a stratului de ozon, a detectat un nor de dioxid de sulf care se propaga spre sud.

O avertizare emisă de KVERT indică faptul că norul de cenuşă a ajuns până la altitudinea de 8.000 de metri şi poate afecta traficul aerian deasupra acestei regiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.