Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PANICĂ în Rusia. 'Grupurile Morţii' şi Balena Albastră au băgat spaima în autorităţi

De mai multe luni, neliniştea s-a transformat în panică în Rusia: misterioase "grupuri ale morţii" ar incita adolescenţii pe internet să-şi pună capăt zilelor, determinând autorităţile să reacţioneze, relatează joi AFP, conform agerpres.

Dezvăluită în mai 2016 de o anchetă a publicaţiei Novaia Gazeta, existenţa acestor grupuri pe populara reţea de socializare VKontakte din Rusia (Facebook-ul rusesc) a provocat dezbateri aprinse în societatea rusă, unde tema sinuciderii este un subiect tabu.

Citește și: Preşedintele Mexicului vrea relaţii noi cu SUA pe calea dialogului

Informaţia a ajuns până şi în atenţia Kremlinului: preşedintele Vladimir Putin şi-a exprimat public îngrijorarea cu privire la acest fenomen, cerând o înăsprire a pedepselor pentru incitare la sinucidere, care acum se pedepseşte cu trei ani de închisoare.

Conform Novaia Gazeta, din cei 130 de adolescenţi care şi-au pus capăt zilelor între noiembrie 2015 şi aprilie 2016 în Rusia, mai multe zeci au făcut-o la instigarea bizară a unor "mentori" întâlniţi în grupuri online închise, care afişează o simbolistică enigmatică şi propagă cultul sinuciderii.

Dintre aceşti "mentori", unul singur a fost reţinut pentru faptele sale: în noiembrie, Comitetul de Anchetă din Sankt-Petersburg a anunţat arestarea unui anume Filip Budeikin, 22 de ani. El este acuzat că a instigat la sinucidere 15 adolescenţi prin reţeaua VKontakte.

Potrivit anchetatorilor, Budeikin, student la psihologie, a creat, sub diverse pseudonime, mai multe grupuri virtuale cu nume criptice, cum ar fi "Marea Balenelor' sau "F57".

Cu puţin timp înainte de arestarea sa, Budeikin a dat un interviu presei locale în care explica direct strategia sa de a atrage minori pe care îi califică drept "deşeuri biodegradabile" şi "persoane lipsite de valoare pentru societate".

Citește și: Musulmanii francezi au adoptat o CARTĂ a IMAMULUI

"În primul rând, trebuie sa creăm grupuri cu un conţinut deprimant care să vă facă să vă scufundaţi într-o atmosferă specială. Apoi, oamenii ajung prin intermediul link-urilor într-un grup închis şi, astfel, începe jocul", relatase el în acel interviu.

Tânărul a recunoscut că şi-a incitat victimele să împărtăşească informaţii cu caracter personal şi să îndeplinească "sarcini", care se traduceau de multe ori prin acţiuni precum crestarea pielii sau automutilări.

"Am explicat pur şi simplu unor persoane de ce unii oameni ar fi mai bine să moară. Nimic mai mult. Ele sunt cele care au luat decizia, nimeni nu le-a forţat", a spus el. "Am curăţat societatea de aceste persoane", a adăugat Budeikin.

Potrivit Novaza Gazeta, unele "grupuri ale morţii" exercită chiar şi şantaj asupra membrilor, ameninţând să atace rude ale acestora în caz de nesupunere.

Dezvăluirea existenţei acestor grupuri a avut un ecou puternic în societatea rusă, având în vedere că rata mortalităţii prin sinucidere în rândul minorilor este de 20 la 100.000 de persoane, de peste trei ori mai mare faţă de media la nivel global, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citește și: SUA. Doi colaboratori ai guvernatorului din New Jersey, CONDAMNAŢI la închisoare

Delegatul special al Kremlinului pentru drepturile copiilor, Anna Kuzneţova, a menţionat în martie o creştere de 57% a ratei de suicid juvenil în 2016, atribuind această majorare "grupurilor morţii", fără a dezvălui însă de unde are aceste cifre.

Fenomenul s-a extins, se pare, şi în Ucraina vecină, unde autorităţile au raportat o înmulţire "semnificativă" a cazurilor de sinucidere printre adolescenţi.

Poliţia ucraineană, care a blocat în martie accesul la 500 de grupuri pe internet, a anunţat că primeşte "aproape 70 de alerte privind dispariţia de minori zilnic, 20-30% dintre aceştia fiind implicaţi într-un grup al morţii".

În pofida undei de şoc care a zguduit societăţile rusă şi ucraineană, numeroşi experţi estimează că fenomenul este mai puţin important decât pare, ei acuzând Novaia Gazeta că a transformat cazuri izolate în "legendă urbană" şi că a exagerat influenţa acestor grupuri.

Citește și: Începe Operațiunea Primăvara română. Contraatacul procurorilor

"Nu este primă dată când se provoacă panică prin informaţii despre o înmulţire a sinuciderilor în rândul minorilor (...) Statisticile nu confirmă' această tendinţă, susţine demograful rus Evgheni Andreiev, citat de publicaţia Meduza.

Potrivit agenţiei ruse pentru statistică Rosstat, numărul de sinucideri a scăzut de fapt la toate categoriile cu aproape jumătate din 2005. Cifrele oficiale pentru 2016, inclusiv cele referitoare la minori, nu au fost încă publicate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.