Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una din cele mai mari organizaţii sud-coreene pentru apărarea drepturilor omului îi retrage premiul acordat în 2004 liderei din Myanmar, Aung San Suu Kyi

Myanmar Suu Kyi

Una din cele mai mari organizaţii sud-coreene pentru apărarea drepturilor omului a anunţat că îi retrage premiul acordat în 2004 liderei din Myanmar, Aung San Suu Kyi, decizie luată din cauza 'indiferenţei' acesteia faţă de criza minorităţii musulmane rohingya, transmite marţi AFP preluată de Agerpres.

'Indiferenţa sa în faţa atrocităţilor comise împotriva rohingya contravine valorilor apărate de acest premiu, şi anume protecţia şi promovarea drepturilor omului', a declarat Cho Jin-tae, purtător de cuvânt al Fundaţiei memorialului din 18 mai. Prin urmare, consiliul de administraţie a luat luni decizia de a-i retrage Premiul Gwangju pentru drepturile omului.

Aung San Suu Kyi, la acea vreme disidentă admirată, nu a putut să-şi ridice premiul pentru că se afla în arest la domiciliu din ordinul juntei militare.

După ce partidul său a ajuns ulterior la putere, Suu Kyi conduce de facto Myanmar şi se confruntă cu numeroase critici din partea comunităţii internaţionale pentru refuzul său de a condamna violenţele împotriva minorităţii rohingya, o criză calificată de ONU drept 'genocid'.

Fundaţia sud-coreeană a fost creată în 1994 pentru a comemora revolta democratică din Gwangju din anul 1980, reprimată de armata sud-coreeană printr-o baie de sânge, care a făcut peste 200 de morţi şi răniţi.

Insurecţia împotriva dictatorului militar Chun Doo-hwa a inspirat mişcarea de protest care a culminat cu reinstaurarea democraţiei şapte ani mai târziu.

La mijlocul lunii noiembrie, lui Aung San Suu Kyi i-a fost retras şi premiul acordat în 2009 de Amnesty International, care a apreciat că lidera din Myanmar 'a trădat valorile pe care altădată le apăra'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.