Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Una dintre cele mai celebre rusoiace are curajul să o spună: 'Rusia are nevoie de denazificare'

Maria Alyokhina

Rusia, nu Ucraina, are nevoie de denazificare, a declarat șefa trupei punk anti-Kremlin Pussy Riot, care a părăsit Rusia săptămâna aceasta deghizându-se în curier de alimente, înainte ca grupul său să înceapă un turneu împotriva războiului, relatează Reuters.

La o repetiție pentru un concert care va avea loc joi în Berlin, Maria Alyokhina a declarat că rușii trebuie să se gândească cu atenție la război, scrie mediafax.ro.

"Habar nu am care va fi finalul acestei reflecții, dar fără asta, țara nu are dreptul să existe - ca Germania după cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia ar trebui să treacă prin denazificare, nu Ucraina", a declarat ea pentru televiziunea Reuters.

De asemenea, ar trebui înființat un tribunal împotriva președintelui rus, Vladimir Putin, și a generalilor și liderilor armatei, a mai spus ea.

Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o "operațiune specială" pentru a dezarma țara și a o proteja de fasciști și neagă că ar viza civili.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze remarca ei că în Rusia, nu în Ucraina, este nevoie de denazificare și că Putin și generalii săi ar trebui să fie judecați.

Pentru a scăpa din arestul la domiciliu, Aliokhina a purtat o uniformă de livrator, pe care prietena ei o cumpărase online, și s-a strecurat pe o ușă din spate a clădirii în care stătea, evitând poliția rusă de afară.

"M-am dus într-un alt apartament, care era ca un apartament conspirativ, fără telefonul meu mobil", a declarat ea pentru televiziunea Reuters.

Alyokhina a spus că compatrioții ei doresc o schimbare, dar că mulți se tem să nu fie aruncați după gratii pentru că au vorbit.

"Multă lume se teme cu adevărat, pentru că acum poți ajunge la închisoare până la 10 ani doar pentru că ai postat fotografii de la Bucea, doar pentru că ai postat", a spus ea.

Oficialii ruși au declarat că noua lege pentru a opri răspândirea intenționată a știrilor "false" este necesară pentru a-și proteja armata și pentru a combate dezinformarea cu privire la campania sa militară din Ucraina.

Pussy Riot repeta un nou cântec despre război, a spus Alyokhina. "L-am scris în urmă cu două săptămâni. Este împotriva războiului, împotriva războiului pe care Putin l-a început împotriva Ucrainei. Este declarația noastră și va parte a concertului", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.