Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Undă VERDE la desecretizări: Codruţ Olaru a anunţat publicarea protocolului dintre CSM şi SRI

topSecret

Desecretizarea protocolului de colaborare, semnat în 2009, dintre Ministerul Public, condus în acel moment de Laura Codruţa Kovesi, şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), condus în acel moment de George Maior, pare să fi deschis o adevărată cutie a Pandorei.

Citeşte şi: Contractul CONTROVERSAT 'dispărut' în Guvernul Ponta, scos la iveală: 'Pe acel contract s-a făcut control de către Ministerul Finanțelor'

Protocoalele secrete încheiate cu SRI de diferite instituţii ale sistemului încep să iasă la lumină. Codruţ Olaru, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat pentru EVZ că CSM a trimis către SRI o cerere de declasificare a protocolului încheiat în 2012 şi că, imediat ce va veni acceptul de la principalul serviciu secret, documentul va fi publicat pe site-ul instituţiei.

"După ce am luat decizia de declasificare am trimis către celălalt semnatar al protocolului, Serviciul Român de Informaţii, o solicitare în acest sens. Ei trebuie să îşi dea acceptul pentru această declasificare. După ce primim acceptul de la SRI, protocolul va fi publicat pe site-ul CSM”, a declarat pentru EVZ Codruț Olaru.

Citeşte şi: ALDE, prima reacție după publicarea raportului GRECO: Aduce 'o gravă atingere suveranităţii României'

Întrebat dacă există o limită de timp pentru răspunsul principalului serviciu secret, Olaru a spus: „Nu este precizată o limită de timp în cazul cererilor de acest gen, dar vă pot spune, ca o părere personală, că nu cred că va dura foarte mult timp. Eu sper ca în 30 de zile să primim acest accept şi să putem face public Protocolul”.

Protocolul de colaborare între CSM şi SRI a fost semnat în anul 2012, iar în anul 2017 acesta a fost denunţat, desecretizarea fiind cerută abia după ce a fost publicat Protocolul semnat, în anul 2009, de Ministerul Public şi principalul serviciu secret al ţării.

Citeşte şi: Un fost ministru al Justiţiei calmează apele în scandalul momentului: 'Nu sunt motive de îngrijorare...'

Tot între CSM şi SRI a mai fost încheiat un protocol, în anul 2014, privind cooperarea în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii, având ca obiect protecţia reţelelor informatice ale instituţiei, în cadrul proiectului Sistem naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic, derulat de SRI şi de alte instituţii partenere prin intermediul programului cu finanţare europeană POSCEE. Acest protocol nu are regimul unui document clasificat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.