Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde dai și unde crapă: o decizie a Guvernului sabotează negocierile purtate de Liviu Dragnea

fanatik.ro
dragnea

La finalul anului trecut, Liviu Dragnea a negociat intens cu marii jucători din insdustria petrolieră pentru condițiile din Legea offshore, cea care stabilește condițiile de extragere a zăcămintelor din Marea Neagră. S-a ajuns cu greu la o înțelegere, dar chiar la final de an totul s-a dinamitat, din cauza OUG 114, celebra taxă pe lăcomie.

Citește și: SONDAJ Politico.eu - PSD este în scădere. PNL și ALDE sunt în creștere

OMW Petrom, unul dintre jucătorii din Marea Neagră, anunță că mediul legislativ actual nu este atractiv pentru a începe investițiile.

Mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde în perimetrul Neptun Deep, arată compania în raportul privind perspectivele asupra anului 2019.

„Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate și vom continua dialogul cu autoritățile pentru a înțelege calea de urmat”, spune compania în document.

OMV Petrom anunța în toamana anului trecut, după apariția legii offshore, că a amânat luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru 2019, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore. Explorarea blocului Neptun din Marea Neagră este un joint venture între OMV Petrom și compania americană ExxonMobil.

OMV Petrom este în curs de evaluare a impactului OUG 114 asupra operațiunilor companiei, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă, precizează raportul remis bursei. „Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore. Legea privind activitățile offshore a intrat în vigoare la jumătatea lunii noiembrie 2018. La sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanță de Urgență nr. 114, introducând măsuri care afectează mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numără stabilirea de prețuri reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioada de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate cifrei de afaceri din activitățile de gaze naturale și energie electrică”, arată Petrom.

Pentru anul în curs, OMV Petrom preconizează că prețul mediu al țițeiului Brent va fi de 65 USD/baril.

Cererea de produse petroliere, gaze naturale și electricitate va fi relativ similară comparativ cu 2018.

Valoarea investițiilor (inclusiv lucrările de explorare și evaluare capitalizate) este în prezent estimată la aproximativ 3,7 mld lei, din care aproximativ 75% în

Compania se așteaptă ca producția să scadă cu aproximativ 5% față de anul anterior, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului, în principal din cauza declinului natural. Compania se va concentra pe barilii cei mai profitabili. Procesul de vânzare a altor zăcăminte va continua.

În materie de investiții, vor fi forate aproximativ 100 de sonde noi și sidetrack-uri și va fi menținut un nivel constat de reparații capitale față de anul anterior; Investițiile de explorare sunt estimate la circa 380 mil lei.

Volum vânzărilor de gaze naturale va fi relativ similar, iar producție netă de electricitate mai mare față de 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.