Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde ne putem adăposti în caz de cutremur

playtech.ro
cutremur romania

Preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România, dr. Ing. Lucian Melinceanu, a spulberat o mare parte din miturile legate de protecția la cutremur și a oferit câteva sfaturi concrete pentru a ne salva viața în caz de seism.

Conform studiilor de specialitate, un cutremur de 7.0 grade pe scara Richter si cu o durata de 45 de secunde are o putere seismica aproximativ echivalenta cu 3 bombe atomice de la Hiroshima.

Seismologii inregistreaza anual in jur de cinci sute de mii de cutremure,adica un cutremur pe minut.

Majoritatea acestor vibratii raman neobservate, fiind detectate doar de specialisti. Socurile seismice se produc ca urmare a unor procese de fracturare si frecare intre compartimentele scoartei terestre, in aceasta situatie fiind eliberata o cantitate mare de energie, care se masoara in ergi si este utilizata pentru calcularea magnitudinii cutremurului. Magnitudinea se masoara cu ajutorul unei scari logaritmice, numita scara Richter, cuprinsa intre 0,3 si 9 grade.

Din pacate, in acest moment nu este posibila anticiparea cutremurelor, chiar dacă există tot felul de aplicaţii care promit acest lucru. Cu toate acestea putem creste foarte mult sansele noastre de siguranta si supravietuire, fiind constienti si pregatiti.

Deoarece cunoasterea si pregatirea sunt cheile pentru a supravietui in timpul si dupa un cutremur, ar trebui sa iei masuri si sa te informezi.

Cum ne protejăm în caz de cutremur

„Un lucru important: ne gândim, tot timpul, unde ne adăpostim în caz de cutremur. În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

„Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi”, a mai spus specialistul.

„La un moment dat, în 2019, un ziar a titrat: Peste 2 500 de clădiri se vor clătina în cazul unui cutremur în București. Mă bucur! De-asta le proiectăm: să se clatine! Să disipe energie, să consume energie”, a adăugat Dr. Ing. Lucian Melinceanu.

Cutremurele din Turcia și Siria ne fac să ne gândim ce s-ar întâmpla și la noi în caz de seism puternic.

Sunt blocurile noastre sigure în caz de cutremur? Probabil răspunsul adevărat îl vom afla chiar la cutremur. Dar până atunci, putem lua câteva decizii înțelepte atunci când cumpărăm un apartament.

Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România, a venit cu informații extrem de importante privind blocurile în care locuim, scrie gadgetreport.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.