Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Undeva la Palilula', cronici elogioase în Franţa. Filmul lui Silviu Purcărete a fost lansat în cinematografele franceze în septembrie

filme, cinema, cinematograf

Filmul „Undeva la Palilula”, scris şi regizat de Silviu Purcărete şi produs de Libra Film, a fost lansat pe marile ecrane din Franţa în septembrie, la 10 ani după ce a fost selecţionat în Competiţia East is West a Festivalului Internaţional de Film Karlovy Vary. Publicul şi criticii francezi au primit cu entuziasm producţia care poate fi urmărită în cinematografele din toată ţara, informează News.ro.

„Undeva la Palilula” spune povestea unui medic care primeşte repartiţie într-un orăşel fantomă, pierdut în mijlocul câmpiei valahe. Palilula e un loc unde derizoriul coexistă cu lucruri fermecătoare, iar populaţia din oraş e izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii.

Din distribuţie fac parte Áron Dimény, George Mihăiţă, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac.

Pentru Positif, publicaţia Institutului Lumière, filmul este „o operă de artă totală care uneşte ingenios teatrul, opera şi istoria”, iar pentru revista Premiere este „o poveste barocă, puternică, asurzitoare”.

À voir à lire vede în filmul lui Silviu Purcărete „un omagiu sub formă de basm, populat de reminiscenţe, unei ţări care a ştiut să folosească râsul şi oniricul pentru a transcende nebunia propriei istorii. Lumina, culoarea, machiajul, decorul ajută la crearea unui univers fascinant si deconcertant. Avem impresia că asistăm la dezvăluirile melancolice şi vesele ale unui poet al timpurilor moderne, iar asta pentru că întreg filmul e străbătut de poezie şi simboluri. Lumea Palilulei, cu toate creaturile ei, este condamnată la o petrecere extravagantă care nu va sfârşi să bântuie imaginaţia spectatorului”.

„Undeva la Palilula” este distribuit în România de Transilvania Film şi este câştigătorul a şapte Premii Gopo. În Franţa este distribuit de Ed Distribution.

Pentru publicaţia de cinema Chacun Cherche Son Film, „Undeva la Palilula propune un joc infinit de teatru în teatru, oferind tuturor spectacolul unui microcosmos straniu, în care locuitorii trebuie să se împace cu extravaganţele şi manipulările puterii”.

Le Bleu du Miroir remarcă muzica filmului: „Însoţit de o coloană sonoră specială, acest film original şi reuşit din punct de vedere vizual, presărat cu momente nebuneşti, amuzante sau tulburătoare, ne poartă într-o călătorie neobişnuită, uneori hilară şi alteori destabilizatoare. Între râs şi disconfort, este greu să rămâi indiferent faţă de acest film inclasabil şi misterios”.

Le Journal du Dimanche consideră filmul „o călătorie pe cât de fascinantă, pe atât de epuizantă, care surprinde constant.”, iar publicaţia Culturopoing.com crede că „Palilula evocă oarecum faimosul Macondo din O sută de ani de singurătate al lui Marquez, prin aspectul său picaresc şi prin ideea de oraş îngheţat în timp, dar care totuşi se transformă, aproape în ciuda sa”.

Pentru revista Rolling Stone, „Undeva la Palilula” e „o dramă unde nebunia te îmbată”.

Pe teritoriul României, „Undeva la Palilula” poate fi urmărit pe platforma de streaming TIFF Unlimited.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.