Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria a explodat după propunerea controversată a CE privind alocarea fondurilor europene: Nu vom ceda unui 'șantaj'

peter szijjarto

Ungaria a avut o reacţie dură joi la propunerea Comisiei Europene privind restrângerea accesului la fondurile UE pentru ţările membre care încalcă statul de drept, subliniind că nu va ceda unui "şantaj", relatează Reuters, conform agerpres.ro

"Există tratate în vigoare în Uniunea Europeană care prevăd clar drepturile şi obligaţiile statelor membre ale UE", a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, într-o conferinţă de presă. "Nu suntem de acord cu nicio propunere care ar oferi posibilitatea unui şantaj împotriva oricui în ceea ce priveşte plata fondurilor europene ce urmează să fie acordate ţărilor în baza tratatelor UE", a mai spus el. 

Comisia Europeană a acuzat guvernul premierului Viktor Orban de subminare a independenţei instanţelor din Ungaria şi îngrădirea libertăţii mass-media, notează Reuters.

Anunț de la Bruxelles - GRECO avertizează în legătură cu riscul încetinirii măsurilor de combatere a corupţiei


"Respectarea statului de drept reprezintă o condiţie prealabilă esenţială pentru buna gestiune financiară şi pentru eficacitatea finanţării din partea UE. Prin urmare, Comisia propune un nou mecanism care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficienţele generalizate care afectează statul de drept" în ţările membre, a explicat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Parlamentul European. 

"O inovaţie majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanţarea UE şi statul de drept", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene privind viitorul buget al Uniunii Europene. 

Dacă vor fi aprobate de statele membre şi de Parlamentul European, noile instrumente propuse vor permite UE "să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept", se arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.