Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria își consolidează poziția față de Ucraina cu privire la dubla cetățenie

persona-l.pp.ua
Ungaria Ucraina

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat joi că retragerea de către Kiev a legii vizând interzicerea dublei cetăţenii trebuie să fie doar un "prim pas", dacă Ucraina vrea să demonstreze seriozitatea aspiraţiilor sale euro-atlantice, transmite MTI, informează Agerpres.

Şeful diplomaţiei ungare a făcut această declaraţie la postul public de televiziune M1, după ce miercuri agenţia ucraineană de presă UNIAN a relatat că preşedintele Petro Poroşenko a retras legea care i-ar fi privat de cetăţenia ucraineană pe cei care deţin dublă cetăţenie şi iau parte la alegeri în alte ţări sau folosesc paşapoarte străine când călătoresc în afara ţării.

Vezi și: Ungaria, gata să genereze un blocaj la nivel european: 'Schimbarea regulilor UE nu se poate face fără noi'

Decizia a fost salutată de Asociaţia culturală a maghiarilor din Transcarpatia (KMKSZ), care a subliniat că legea în cauză "ar fi avut un impact negativ asupra vieţilor a milioane de cetăţeni ucraineni care au fugit de o viaţă fără perspective. Cetăţenii ucraineni care sunt şi cetăţeni din state ale Uniunii Europene reprezintă o şansă de apropiere de structurile europene şi de consolidare a integrării europene a Ucrainei", potrivit KMKSZ.

Vezi și: Viktor Orban își anunță intențiile de a dubla a bugetul militar al Ungariei

Legea dublei cetăţenii, criticată de Ungaria în repetate rânduri, îi viza iniţial pe cei din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, dar s-ar fi aplicat cetăţenilor din orice alte ţară, inclusiv etnicilor maghiari din regiunea ucraineană Transcarpatia. Peter Szijjarto avertizase că, dacă va fi adoptată, această lege ar fi însemnat o a treia lovitură pentru minorităţile naţionale din Ucraina, după amendarea legii educaţiei şi declararea drept neconstituţională a legii privind politica lingvistică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.