Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria primește un MESAJ DUR din partea Comisiei Europene: NU există solidaritate europeană 'a la carte'

comisia europeana

Comisia Europeană s-a declarat pregătită vineri să 'analizeze' o cerere de ajutor din partea Ungariei pentru finanţarea protecţiei frontierelor, reamintind în acelaşi timp că solidaritatea europeană în faţa crizei migratorii nu este 'un meniu a la carte', relatează AFP, conform agerpres.ro

Ungaria a anunţat joi că a cerut Bruxellesului să îi ramburseze jumătate din cele 800 de milioane de euro pe care afirmă că a fost nevoită să le cheltuiască pentru a proteja frontiera externă a Uniunii Europene, incluzând construcţia unui gard de securitate, una din măsurile controversate ale politicii migratorii a premierului Viktor Orban. 

Guvernul ungar susţine că este vorba de o chestiune de 'solidaritate europeană' de care UE trebuie 'să dea dovadă concret' şi că şi alte ţări au beneficiat de sprijin financiar.

Fost ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta, ATAC DUR la adresa Guvernului: 'Unde nu-i cap, vai de picioare'


Comisia Europeană a transmis în mai multe rânduri că poate susţine gestionarea frontierelor externe ale UE prin finanţarea unor măsuri de supraveghere sau echipamente, dar că nu va finanţa construcţia de garduri. 

Interogat de AFP în privinţa solicitării Budapestei, executivul european a răspuns vineri că Ungaria a primit deja un sprijin financiar pentru frontierele sale în contextul crizei imigraţiei. 

"Dacă Ungaria cere acum un sprijin suplimentar, Comisia este pregătită să examineze rapid o astfel de solicitare", a spus o purtătoare de cuvânt. 

Executivul european este dispus "să furnizeze asistenţă corespunzătoare, dacă situaţia o cere, pentru a sprijini gestionarea frontierelor externe ale UE prin respectarea dreptului european", a adăugat ea.

Olguța Vasilescu face un anunț care va NEMULȚUMI mii de oameni! Ce se va întâmpla, de fapt, în 2018


Însă "nu trebuie să uităm că solidaritatea este o cale cu două sensuri" şi că "nu este un meniu a la carte", a mai spus purtătoarea de cuvânt. 

Ungaria s-a făcut remarcată în ultimii doi ani prin opoziţia sa frontală la politica europeană privind migraţia, refuzând în special să aplice un plan comunitar de repartiţie a solicitanţilor de azil din Italia şi Grecia, decisă în 2015 pentru a ajuta aceste două ţări aflate în prima linie în criza migraţiei. 

Budapesta şi Bratislava au atacat în justiţie acest aşa-numit plan de 'relocalizare', care prevede cote obligatorii de primire de solicitanţi de azil pentru ţările din UE. Curtea de Justiţie a UE ar urma să se pronunţe în acest caz pe 6 septembrie. 

Orban a dispus construirea unui gard de sârmă ghimpată la cei 175 de km de frontieră cu Serbia (sud) în vara lui 2015, apoi la cea mai mare parte a frontierei cu Croaţia (sud). 

Budapesta a finalizat în 2017 construcţia unui al doilea gard securizat la frontiera cu Serbia, în paralel cu cel de sârmă ghimpată, echipat cu camere termice şi sisteme de alarmă. 

Aceste garduri reprezintă una din măsurile anti-imigraţie ale Ungariei care au stârnit criticile reprezentanţilor UE şi ale organizaţiilor de apărare a drepturilor omului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.