Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria schimbă placa: Declarație total diferită despre România

peter szijjarto

După mai mulți ani în care autoritățile de la Budapesta au făcut numeroase declarațiile belicoase la adresa România, vecinii de la vest schimbă discursul. Ungaria consideră România ca un partener strategic, fiind a doua piaţă cea mai importantă de export, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto.

"Este clar că în relaţiile bilaterale dintre Ungaria şi România există probleme care în continuare aşteaptă soluţie, dar credem că aceste probleme vor putea fi soluţionate cu şanse reale de reuşită dacă în continuare până la momentul respectiv îmbunătăţim încrederea reciprocă şi construim poveşti de succes. În persoana lui Teodor Meleşcanu am găsit un partener ideal şi onest. Şi cred că demersurile sale personale şi atitudinea sa personală fac posibil ca încrederea reciprocă să se îmbunătăţească continuu între cele două ţări şi sinceritatea, onestitatea şi atitudinea dânsului ne permite să construim poveşti de succes în continuare care vor sta la baza soluţionării problemelor dificile. Ungaria consideră România ca un partener strategic şi din partea mea şi nu este un slogan, ci o declaraţie susţinută de cifre", a spus şeful diplomaţiei ungare la o conferinţă de presă comună cu ministrul Teodor Meleşcanu, potrivit Agerpres.

Vezi și: Judecătorii, de acord cu majoritatea propunerilor lui Tudorel Toader. 18 propuneri de la UNJR

El a argumentat prin faptul că România este a doua piaţă cea mai importantă de export pentru Ungaria. 

"5% din exportul ungar vine în România. Anul trecut am avut un export de 4,6 miliarde de euro către România, anul acesta am crescut această cifră cu 17%. Deci deteriorarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări sau deteriorarea economiei româneşti este contrară intereselor Ungariei. Interesul nostru este să avem relaţii bune. Este spre bucuria noastră că mai multe companii mari din Ungaria au obţinut o cotă de piaţă semnificativă în România. Suntem mândri că societatea Mol a devenit a cincisprezecea cea mai mare, suntem mândri că banca OTP este a paisprezecea cea mai puternică bancă pe piaţa dumneavoastră bancară şi suntem mândri că mulţi bolnavi români se vindecă cu medicamentele producătorului Richter. Cu toate acestea, sunt mai multe lucruri de făcut care vor dezvolta în continuare relaţiile bilaterale", a arătat Peter Szijjarto. 

Şeful diplomaţiei ungare şi-a exprimat satisfacţia că România a început o serie de investiţii care vizează între altele transportul de gaze naturale, interconectarea celor reţele de electricitate sau infrastructura. 

"Ne bucură că în curând vom interconecta reţeaua de electricitate dintre cele două ţări. Până la finele anului 2019 Ungaria va construi autostrada M4 până la graniţa cu România. (...). Ne bucurăm că ne vom putea deschide institutul cultural la Cluj. Ne bucurăm cel puţin la fel de mult că am avut discuţii constructive despre faptul că prin finanţarea guvernului Ungariei putem iniţia un program pentru dezvoltarea societăţilor comerciale în România, în zonele locuite de maghiari. Eu cred că aceste acorduri vor genera nişte poveşti de succes comune în baza cărora ne putem îmbunătăţi în continuare relaţiile bilaterale", a mai spus Peter Szijjarto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.