Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria vrea linişte în Turcia: Care sunt planurile maghiarilor şi ale UE

peter szijjarto

Uniunea Europeană şi Ungaria au un interes clar în stabilitatea Turciei, a declarat şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, aflat marţi într-o vizită la Ankara, relatează MTI. În capitala turcă, Peter Szijjarto a discutat cu omologul său Mevlut Cavusoglu şi s-a întâlnit cu premierul Binali Yildirim şi cu preşedintele legislativului, Ismail Kahraman.

Turcia trebuie să rămână o ţară stabilă, în caz contrar presiunea migratorie asupra Europei ar putea creşte 'în mod dramatic' de-a lungul rutei balcanice, cu consecinţe asupra Ungariei similare celor din timpul crizei din 2015, a afirmat ministrul ungar, potrivit căruia toate tentativele de destabilizare a Turciei trebuie respinse. Ungaria a condamnat tentativa de puci din 15 iulie, a menţionat Peter Szijjarto, comentând că oricine atacă stabilitatea Turciei atacă în fapt securitatea europeană. Criticile externe sunt dăunătoare în special celor care îi dezvăluie pe responsabilii tentativei de preluare a puterii în Turcia, a susţinut ministrul ungar.

O lovitură de stat militară este 'o problemă serioasă, care necesită un răspuns serios', a indicat el. 'Prietenii care se află în dificultate sunt totuşi prieteni şi trebuie să îi susţinem', a mai declarat ministrul ungar. El a subliniat necesitatea menţinerii bunelor relaţii cu Turcia, şi nu doar prin prisma acordului privind refugiaţii, a obligaţiilor din cadrul NATO şi a luptei împotriva Statului Islamic. Peter Szijjarto a evidenţiat, de altfel, trei motive pentru care Turcia joacă un rol determinant în securitatea Europei: problema migraţiei, soluţionarea conflictului din Siria şi lupta împotriva terorismului. Potrivit şefului diplomaţiei de la Budapesta, autorităţile ungare investighează cu atenţie dacă în Ungaria funcţionează vreo organizaţie care prezintă o ameninţare pentru stabilitatea Turciei sau dacă există vreo mişcare care cooperează cu o astfel de organizaţie. Într-o astfel de eventualitate, Ungaria va lua măsurile necesare care să-i garanteze securitatea proprie, ca şi pe cea a Europei şi a Turciei, a adăugat el. Anterior în cursul lunii, comentând pe marginea cererii Turciei de închidere a unei şcoli din Budapesta, în legătură cu tentativa de puci pentru care este acuzat clericul Fethullah Gulen, şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Janos Lazar, a declarat că acesta a dat instrucţiuni Ministerului de Externe şi celui de Interne să examineze această solicitare, menţionează MTI, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.