Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UNICEF: Peste 500 de copii irakieni au fost ucişi sau răniţi de mine şi muniţii neexplodate în ultimii 5 ani

unicef.org
copii irak irakieni

Cinci sute nouăsprezece copii irakieni au fost ucişi sau răniţi de mine şi muniţii neexplodate în ultimii cinci ani, un flagel moştenit de la numeroasele conflicte sângeroase care au lovit Irakul în decurs de 40 de ani, a anunţat marţi Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), informează AFP.

"Peste 80% dintre copiii loviţi sunt băieţi", subliniază UNICEF şi Echipa Naţiunilor Unite de Acţiune împotriva Minelor al (UNMAS), într-un comunicat difuzat luni seara, potrivit Agerpres.ro.

Pentru că băieţii irakieni sunt "mult mai afectaţi de accidentele ce survin în cursul muncilor la care participă copii, precum creşterea animalelor sau colectarea de fier vechi", adaugă cele două instituţii ale ONU.

Mine şi resturi de explozivi de război sunt prezente în special lângă frontierele cu Iranul, Kuweitul şi Arabia Saudită, în zone unde Irakul a fost implicat în conflicte armate, în timpul războiului cu Iranul (1980-1988), al primului război din Golf declanşat de invadarea Kuweitului în 1990 sau, mai recent, în timpul luptelor între gruparea Stat Islamic şi armata irakiană, susţinută de o coaliţie internaţională.

"Irakul este considerat una dintre ţările cele mai contaminate de încărcături explozive din lume", amintea recent un raport al ONG-ului Handicap International, care evoca "3.225 de km pătraţi de pământ" unde au mai rămas explozivi.

În comunicatul lor, UNICEF şi UNMAS "îndeamnă toate părţile să îşi accelereze eforturile pentru retragerea minelor şi resturilor de explozivi, pentru întărirea asistenţei acordate victimelor şi susţinerea drepturilor copiilor la un mediu sigur, securizat şi protejat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.