Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unicul condamnat în dosarul atentatului sângeros de la Lockerbie, ar putea fi reabilitat postum

judecator justitie

Unicul condamnat în dosarul atentatului sângeros cu bombă vizând un avion Boeing 474 aparţinând companiei americane Pan Am de la Lockerbie din 1988 ar putea fi reabilitat postum, în contextul în care justiţia scoţiană examinează, începând de marţi, apelul familiei libianului Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, care a murit între timp, împotriva condamnării acestuia la închisoare pe viaţă, în 2001, relatează AFP, potrivit news.ro.

Din cauza pandemiei, Înalta Curte de Justiţie, cea mai înaltă jurisdicţie penală Scoţiană, examinează până vineri, prin videoconferinţă, apelul formulat de familia lui al-Megrahi.

O hotărâre urmează să fie pronunţat ulterior.

Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, un agent al serviciilor de informaţii libiene şi-a clamat mereu nevinovăţia.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

El a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2001, de către o Curte specială scoţiană, înfiinţată pe teren neutru, în Olanda, cu ispăşirea a minimum 27 de ani de închisoare, cu privire la atentatul cu bombă vizând aeronava de tip Boeing 747 aparţinând companiei americane Pan Am.

Avionul, care asigura o legătură de la Londra la New York, a explodat la 21 decembrie 1988 deasupa localităţii Lockerbie, iar 270 de persoane au fost ucise, inclusiv numeroşi americani şi britanici - 243 de pasageri, 16 membri ai echipajului şi 11 locuitori ai localităţii scoţiene.

Un prim apel, în 2002, a fost respins de către Înalta Curte. Alt apel a fost abandonat în 2009, înainte ca al-Megrahi să se întorcă în Libia.

În 2003, liderul libian de atunci, Muammar Gaddafi, a recunoscut responsabilitatea ţării sale în atentat şi a indemnizat familiile victimelor, fără să recunoască faptul că ar fi ordonat atentatul.

Este vorba despre cel mai sângeros atentat comis vreodată pe teritoriul Regatului Unit.

”Cazul lui Abdelbaset al-Megrahi, singura persoană condamnată de această crimă, a fost prezentat drept cea mai gravă eroare judiciară din istoria judiciară britanică”, a declarat avocatul familiei libianului, Aamer Anwar.

”Nu poate exista limită de timp pentru a se face dreptate”, a adăugat el într-un comunicat. ”Familiile care susţin acest apel”, familia condamnatului, dar şi ale victimelor britanice, ”nu au renunţat niciodată să caute adevărul”.

Megrahi a fost eliberat în 2009 din motive medicale şi a murit în 2012, la vârsta de 60 de ani, în ţara sa, unde a fost primit ca un erou.

În martie, în urma unei sesizări a familiei libianului, Curtea scoţiană de revizuire a condamnărilor penale (SRRC) a hotărât să sesizeze Înalta Curte de Justiţie, fără să excludă o ”eroare judiciară”.

Această Comisie a apreciat că verdicul a fost ”nerezonabil”, din cauza probelor slabe preentate în vederea stabilirii vinei lui al-Megrahi.

În august, Înalta Curte a acceptat să examineze apelul familiei pe fond.

”Pentru familia lui al-Megrahi şi numeroase familii ale victimelor britanice, care susţin astfel apelul, o revizuire a verdictului le-ar suţine oponia potrivit căreia guvernele american şi britanic (...) trăiesc în minciună de 31 de ani, încarcerând un om despre care ştiau că este nevinovat”, a insistă avocatul Aamer Anwar.

Reprezentanţii familiei lui al-Megrahi şi-au exprimat regretul faţă de confirmarea de către Înalta Curte, vineri, a unei decizii a şefului diplomaţiei britanice, Dominic Raab, care împiedică, pe timpul examinării, divulgarea unor documente clasificate cu legătură cu cazul, pe motiv că ”acest lucru ar cauza pagube reale securităţiinaţionale a Regatului Unit”, mai ales în domeniul luptei împotriva terorismului.

Ziarul britanic The Guardian scrie că aceste documente ar evoca implicarea în fabricarea bombei a unui agent din cadrul serviciilor iordaniene de informaţii din cadrul Frontului Popular al Eliberătii Palestinei- Comandamentul General (FPLP-CG).

În procesul din 2011, judecătorii au respins o teorie care acuza Iranul, Siria şi această grupare palestiniană, care ar fi acţionat ca represalii în urma distrugerii accidentale a unui avion iranian cu o rachetă americană, în iulie 1988, soldată cu 290 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.