Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unii români sunt afectați de măsurile economice impuse Rusiei! Se anunță protete în stradă: 'Care e interesul Guvernului?'

pumn

Sindicaliştii de la TMK-Artrom Slatina anunţă că vor protesta săptămâna viitoare, dacă până atunci angajaţii societăţii nu-şi vor primi salariile, plăţile fiind întârziate cu nouă zile din cauza blocării conturilor companiei, în contextul sancţiunilor împotriva Rusiei, informează Agerpres.

Liderul Sindicatului Solidaritatea, Cristian Gheorghe, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că angajaţii TMK-Artrom, aproximativ 2.400 de persoane la fabricile din Slatina şi Reşiţa, ar fi trebuit să primească salariile pe 15 martie, însă compania a fost în imposibilitatea de a efectua plăţile, deoarece pe 10 martie, în contextul sancţiunilor europene împotriva unor oameni de afaceri din Rusia, i-au fost blocate conturile.

"Cu siguranţă, or să fie mişcări sindicale. Dacă lucrările rămân la nivelul de astăzi, marţi o să avem un miting puternic la Prefectură. (...) Dacă nici atunci nu se va întâmpla nimic, cu siguranţă ne propunem să mergem la Guvernul României, la un protest de amploare", a declarat Cristian Gheorghe.

Sindicaliştii solicită Guvernului găsirea unei soluţii pentru deblocarea situaţiei, argumentând că societatea nu mai intră sub incidenţa sancţiunilor după retragerea omului de afaceri Dimitri Pumpianski, iar angajaţii trebuie să primească banii pentru activitatea depusă şi să îşi poată păstra locurile de muncă.

"Salariaţii au rate, au familii, au copii la şcoli, la facultate, au persoane cu probleme medicale în îngrijire şi au nevoie să primească banii pentru care au muncit. Noi nu vrem milă, nu vrem şomaj tehnic, nu vrem bani de la buget. Care e interesul Guvernului? Să mă închidă pe mine, care produc ceva? Bun, pune un auditor să nu iasă bani din TMK România către Moscova, afară din România să nu iasă bani, dar lasă-mă să-i plătesc gazele, curentul, lasă-mă să muncesc. (...) Avem foarte multe comenzi, contracte. Nu suntem lăsaţi să lucrăm, asta înţelegem. Adică vrem să producem, avem contracte, avem bani în conturi, sunt bani de putem lua trei salarii consecutive lejer", a spus liderul sindical Cristian Gheorghe.

Liderul Sindicatului Oltmet, Cornel Ştefănescu, a afirmat că în ultimii, atât în unitatea de producere a ţevilor metalice de la Slatina, cât şi în fabrica TMK de la Reşiţa, au făcute investiţii masive, o partea dintre acestea, încă în derulare, fiind suspendate odată cu blocarea conturilor companiei.

A făcut statul român o gafă imensă?

Sindicaliştii au mai susţinut că nu ar fi trebuit blocate conturile TMK-Artrom deoarece omul de afaceri rus Dimitri Pumpianski, beneficiar acţionar final (UBO) cuprins în lista de sancţiuni împotriva Rusiei, a demisionat din calităţile sale de administrator şi şi-a transferat acţiunile de la compania din Cipru care deţine grupul TMK către persoane nesancţionate. "Nu TMK a fost pusă pe lista sancţiunilor, cu Dimitri Pumpianski", a adăugat sindicalistul.

ANAF le-a înghețat fondurile și resursele economice

ANAF a pus în aplicare prevederile din Regulamentul UE nr.269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei pentru entitățile TMK Artrom, TMK Assets SRL și TMK Europe GMBH, relatează Mediafax.

Cele trei entități sunt controlate în mod indirect prin intermediul entității TMK Steel Holding United de către o persoana fizică aflată pe lista de sancțiuni dispuse la nivelul Uniunii Europene, prrecizează un comunicat al ANAF.

În conformitate cu Regulamentul UE nr. 269/2014, ”se îngheață toate fondurile și resursele economice care aparțin, se află în proprietate ori posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entități sau organisme asociate acestora, astfel cum figurează în Anexa I”.

Măsurile luate vizează disponibilitățile aflate în conturile bancare precum și orice alte fonduri sau resurse economice, astfel cum sunt definite la art. 1 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014. Ordinele Președintelui ANAF care vizează sancționarea celor 3 entități au fost transmise spre publicare în Monitorul Oficial al României.

Totodată, la solicitarea TMK Artorom a fost acordată derogarea prevăzută la art. 6 alin. (1) lit. a și b din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, plăți către furnizori și instituții de credit. Plățile sunt autorizate cu condiția ca destinatarii acestora să nu figureze în lista din Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 269/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Măsuri similare de derogare au fost adoptate și în alte state membre UE.

Grupul TMK este controlat de Dimitri Pumpianski, care se află pe lista oligarhilor ruşi vizaţi de sancţiuni economice, însumează circa 2.350 de angajaţi şi afaceri de 2 mld. lei. Sancţiunile impuse au venit în urma invaziei declanşate de Rusia în Ucraina, Pumpianski fiind considerat unul dintre oligarhii ruşi apropiaţi de Vladimir Putin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.