Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unii socialişti francezi ameninţă că nu îl vor susţine pe Hamon în alegeri

Doi politicieni socialişti au transmis marţi că nu îl vor susţine pe candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, Benoit Hamon, din aripa dură a stângii, ceea ce adânceşte diviziunile din cadrul formaţiunii şi ar putea da un impuls rivalului centrist independent Emmanuel Macron, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Şi alţi membri importanţi ai Partidului Socialist, printre care ministrul de finanţe Michel Sapin, i-au cerut marţi lui Hamon să se apropie mai mult de centru, semnalând că ar putea să îl abandoneze dacă va continua cu aceeaşi linie dură de stânga.

ALERTĂ - Theresa May a anunţat data în care Marea Britanie SE RUPE de Europa

Hamon a fost desemnat candidatul socialiştilor în urma celui de-al doilea tur al alegerilor primare ale stângii care au avut loc duminică, dezbaterile purtându-se în jurul unor teme controversate, între care legalizarea canabisului, anularea datoriilor între statele membre ale UE şi introducerea unui 'venit universal' pentru toţi cetăţenii.

Politicienii socialişti Christophe Caresche şi Gilles Savary, reprezentanţi ai aripii de dreapta a Partidului Socialist, au scris un articol în ediţia de marţi a ziarului Le Monde, spunând că nu îl pot susţine pe Hamon.

"Cum am putea susţine un program care este total opusul actualului mandat (prezidenţial) pe care îl sprijinim şi care, în opinia noastră, a adus progrese", au scris cei doi.

De asemenea, Michel Sapin şi ministrul sănătăţii, Marisol Touraine, aliaţi fideli ai preşedintelui socialist Francois Hollande, ajuns la o cotă de popularitate extrem de scăzută, au spus că Hamon ar trebui să se concentreze pe a obţine sprijinului restului partidului şi să nu se aştepte ca socialiştii să se alinieze în spatele său.

Sapin a subliniat că Hamon are două sau trei săptămâni la dispoziţie pentru a clarifica situaţia, însă nu a oferit detalii suplimentare.

Citeşte şi: România mai stă o tură. Bulgaria anunțată că poate intra în Schengen

Socialiştii, slăbiţi şi divizaţi după preşedinţia lui Hollande, sunt cotaţi cu şanse minime să îşi vadă candidatul calificat în turul al doilea al alegerilor. Însă o dezertare a socialiştilor de centru ar fi un impuls semnificativ pentru Macron.

Un sondaj publicat la 29 ianuarie de ziarul Le Figaro arăta că şefa extremei-drepte, Marine Le Pen, ar ieşi pe primul loc la primul tur al alegerilor prezidenţiale din aprilie, cu 25% din voturi, în timp ce candidatul conservator Francois Fillon ar obţine 21-22%, iar Macron - 20-21%.

În turul al doilea al alegerilor, care va avea loc la 7 mai, atât Fillon, cât şi Macron sunt văzuţi ca învingând-o pe Marine Le Pen, în timp ce Macron l-ar învinge pe Fillon, a mai arătat sondajul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.