Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la statuia Regelui Ferdinand, în Piaţa Unirii din Oradea

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoş şi city-managerul Mihai Jurca au participat, luni, la manifestările prilejuite de aniversarea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, potrivit Agerpres.

Festivităţile restrânse au avut loc la statuia Regelui Ferdinand I din Piaţa Unirii. Evenimentul a început cu prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă şi intonarea imnului de stat al României.

În cadrul ceremonialului militar-religios a avut loc o slujbă Te Deum oficiată de preoţii militari şi un scurt moment artistic.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

Despre însemnătatea momentului a vorbit prefectul Dumitru Ţiplea, iar prof. univ. dr. Gabriel Moisa a trecut în revistă contextul istoric, semnificaţia momentului de la 24 ianuarie 1859, dar şi meritele de necontestat ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a informat Biroul de presă al Primăriei Oradea.

Primarul Florin Birta a transmis cu această ocazie un mesaj în care a evocat evenimentele de la 1859.

"Se cuvine să aducem, aşadar, un omagiu înaintaşilor noştri care au ales un domnitor comun în fruntea celor două regiuni în care se vorbea acelaşi grai şi care s-a dovedit a fi conducătorul ce a pus bazele unui stat unitar modern.

În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza a fost adoptată prima constituţie românească şi s-au realizat importante reforme care stau la baza unor sisteme pe care le avem astăzi la dispoziţie, precum învăţământul şi justiţia, ţara cunoscând o perioadă de maximă dezvoltare.

Aşadar, sărbătoarea Unirii Principatelor Române ne oferă prilejul să îi onorăm pe cei care, prin curajul şi viziunea lor, au îndeplinit dorinţa poporului şi să privim cu încredere spre viitor, ducând mai departe idealurile strămoşilor noştri. Trăiască Unirea!", a spus Birta.

Ceremonialul dedicat acestei zile s-a încheiat cu festivitatea depunerii de coroane şi jerbe de flori, urmată de defilarea detaşamentului de onoare şi onorul muzicii militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.