Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană ia poziţie şi salută iniţiativele din Peninsula Coreea

www.click.ro
coreea de sud coreea de nord

Uniunea Europeană a salutat marţi "iniţiativele încurajatoare" din Peninsula Coreea, cum sunt organizarea unui summit între liderii celor două Corei la sfârşitul lunii aprilie şi posibilitatea evocată de Phenian de a aborda chestiunea denuclearizării sale, informează AFP. Ministrul sud-coreean de externe, Kang Kyung-Wha, se va întâlni cu omologii săi din Uniunea Europeană cu ocazia unei reuniuni a acestora la Bruxelles la 19 martie, pentru a-i informa de ultimele evoluţii, conform Agerpres.

Liderii celor două Corei ar urma să se întâlnească pentru discuţii istorice luna viitoare, iar Nordul şi-a exprimat disponibilitatea de a renunţa la arme nucleare cu condiţia ca securitatea sa naţională - şi cea a liderilor săi - să fie garantată, a declarat consilierul sud-coreean pentru securitate naţională după revenirea de la o reuniune la Phenian cu liderul nord-coreean Kim Jong-un. Phenianul a promis să-şi suspende testele nucleare şi cu rachete pe durata dialogului, potrivit acestui emisar, Chung Eui-yong.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat marţi că UE, care a adoptat sancţiuni severe împotriva Coreii de Nord, este pregătită să susţină aceste demersuri. "Vom fi bucuroşi să îl primim pe ministrul de externe al Coreei de Sud, ministrul de externe Kang, cu care am fost în contact astăzi (marţi - n.r.), la Consiliul Afaceri Externe de la 19 martie", a anunţat Mogherini la finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din UE.

"Vom discuta cu dumnealui despre avansul negocierilor şi vom lucra de asemenea asupra mijloacelor prin care Uniunea Europeană poate susţine aceste prime iniţiative încurajatoare din partea Coreei de Nord", a adăugat ea.

Coreea de Nord este supusă mai multor serii de sancţiuni din partea UE şi a ONU pentru programele sale de armament nuclear şi balistic. Phenianul şi-a intensificat testele în ultimul an, în ciuda avertismentelor repetate ale comunităţii internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.