Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană, măsuri REVOLUȚIONARE pentru România și statele din Est

www.news.ro
alimente, supermarket, export, import

În Parlamentul European se pregătesc o serie de măsuri care ar putea revoluționa piața alimentelor din România și Europa de Est. Europarlamentarii se implică în scandalul dublului standard de calitate al produselor din Vest față de Est și propun o modificare legislativă prin care consumatorii să poată solicita despăgubiri din partea celor care practică dublul standard. De asemenea, se propune crearea unui registru european unic al alimentelor, în așa fel încât fiecare produs să poată fi catalogat.

Citește și: Când va avea loc mitingul de un milion de oameni al PSD: partidul oferă transportul și mâncarea

"Autoritățile naționale nu reușesc să abordeze acest aspect (dublul standard de calitate n. red.) în mod individual și solicită, prin urmare, găsirea unei soluții la nivelul UE. Reamintim că Directiva 2005/29 / CE privind practicile comerciale neloiale este principalul instrument de protecție a consumatorilor de practicile înșelătoare și neloiale; invităm Comisia să modifice anexa I la Directiva privind PCN, adăugând practica dublei calități la lista neagră; solicită Comisiei să ofere un cadru juridic care să permită consumatorilor să solicite despăgubiri din partea producătorilor atunci când au fost încălcate drepturile consumatorilor", se menționează într-un amendament la regulamentul privind dublul standard de calitate, informează Economica.

Mai mult, europarlamentarii iau în calcul introducerea în legislație și definirea unui așa-numit produs de referință de la care să se poată măsura așteptările consumatorilor. "Consumatorii trebuie să fie informați în mod adecvat dacă un produs diferă de așteptările lor, astfel încât să nu cumpere un produs pe care, dacă ar fi bine informați, nu l-ar cumpăra", mai precizează unul dintre amendamente. Acesta este urmat de un altul potrivit căruia Comisia ar trebui să înființeze o direcție specializată sub coordonarea agenției competente, cu profesioniști în domeniu, care să efectueze verificări în fabricile producătorilor și să efectueze audituri ale fluxului de producție pentru a verifica dacă compoziția rețetei date de către producător este urmărită în cazurile în care apare o suspiciune de dublă calitate.

Tot pentru o mai bună informare, una dintre propuneri se referă la elaborarea unui regulament care să se aplice în întreaga Europă prin care toate produsele comercializate pe piața UE să fie incluse într-o platformă online sub forma unui registru. Acesta ar conține, de exemplu, informațiile care se găsesc pe eticheta produsului, denumirea sub care este comercializat produsul în fiecare stat membru, caracteristicile sale nutriționale, parametrii fizico-chimici și o fotografie a produsului, asigurându-se, totodată, accesul rapid la platformă în scopul informării consumatorilor.

"Comisia invită producătorii care plasează produse cu dublu standard de calitate pe piața unică să ia măsuri imediate pentru a furniza informații privind compoziția produselor, diferențele de compoziție, precum și motivele acestor diferențe și să facă aceste informații clare și vizibile pentru consumatori pe ambalajul produselor. Invită Comisia să instituie o bază de date publică a UE cu privire la aceste produse, astfel încât aceste informații să poată fi ușor de văzut într-un singur loc pentru o comparație ușoară", se specifică într-un alt amendament.

De asemenea, europarlamentarii propun ca numele producătorilor care folosesc astfel de practici să fie făcute publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.