Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană propune măsuri pentru a bloca importul de gaz natural lichefiat rusesc din Arctica

panorama.ro
gaze lichefiate GNL

După ce a sancționat importul majorității gazelor prin conducte din Rusia, UE începe acum să vizeze fluxul de GNL rusesc în bloc. Statele membre ale UE au crescut consumul de GNL din Arctica cu 50% de la începutul sancțiunilor. O nouă propunere ar permite statelor membre ale UE să blocheze importul de GNL, anunță highnorthnews.com.

În timpul unei reuniuni a miniștrilor europeni ai energiei de săptămâna trecută, blocul comunitar a discutat noi măsuri de limitare, dacă nu chiar de interzicere totală, a importului de GNL rusesc în Europa. Marea majoritate a GNL rusesc către Europa provine de la uzina de GNL Yamal a Novatek din Arctica rusă.

În loc să se bazeze pe instrumentul sancțiunilor - care ar necesita unanimitatea celor 27 de state membre - UE dorește să deschidă calea pentru ca statele individuale să blocheze companiile rusești să utilizeze infrastructura de import de GNL.

Cu toate acestea, normele de reglementare propuse vor trebui să treacă prin Parlamentul UE.

Eforturile vin la doar câteva săptămâni după ce comisarul european pentru energie a îndemnat statele membre să nu mai importe GNL din Rusia. Regatul Unit, fost membru al UE, a pus deja în aplicare o astfel de măsură la începutul acestui an, interzicând importul de GNL rusesc de la 1 ianuarie 2023.

"Cred că putem și ar trebui să scăpăm complet de gazul rusesc cât mai curând posibil, ținând totuși cont de securitatea aprovizionării noastre. Încurajez toate statele membre și toate companiile să înceteze să mai cumpere GNL rusesc și să nu semneze niciun contract nou cu Rusia odată ce contractele existente au expirat", a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie, la 9 martie 2023.

Importul de GNL rusesc în UE a crescut cu 50 % în 2022. În 2022, țările UE au primit aproximativ 13,6 milioane de tone de GNL rusesc, față de aproximativ 9,4 milioane de tone în 2021 și 2020.

Iar tendința continuă nestingherită și în 2023. Pe parcursul unei perioade de 10 zile, la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, Europa a primit zece livrări de GNL de la uzina de GNL Yamal a Novatek din Arctica rusă.

Cu ajutorul informațiilor de urmărire a navelor, HNN a putut stabili că Belgia și Spania au fost principalii destinatari ai încărcăturii, cu alte curse suplimentare destinate, de asemenea, Franței. Livrările de GNL trimit în Rusia aproximativ 300 de milioane de euro pe lună.

Spre deosebire de livrările de gaze prin conducte, care au fost reduse cu 80% în urma sancțiunilor UE, importurile de GNL în bloc au crescut cu peste 50% de la începutul anului.

Cu contracte de livrare de GNL din SUA, Africa și din alte părți, acum bine puse la punct, iar situația aprovizionării cu GNL a UE s-a stabilizat, blocul pare dornic să taie un alt flux de venituri din hidrocarburi rusești.

"Nu putem și nu ne vom întoarce la status quo cu Rusia ca principal furnizor de gaze", a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

"Posibilitatea ca statele membre să restricționeze temporar capacitățile pentru gaze, inclusiv GNL, din Rusia și Belarus, este un plus important. Trebuie să ne protejăm securitatea aprovizionării", a afirmat Simson în timpul reuniunii de săptămâna trecută.

Nu este clar ce state membre ale UE vor utiliza opțiunea de a bloca GNL rusesc, dacă li se va oferi această posibilitate. Germania și mai mulți membri est-europeni, inclusiv Polonia și statele baltice, s-au pronunțat în favoarea reducerii sau interzicerii totale a GNL rusesc.

O astfel de retorică a fost mult mai moderată în Belgia, Spania și Franța, principalii beneficiari ai importurilor de GNL rusesc.

"Construiți infrastructura pentru a scăpa de furnizorul care v-a manipulat piețele (de gaz) și v-a provocat mari dificultăți - și apoi acceptați același furnizor prin GNL? Este ceva în neregulă cu această logică", a declarat săptămâna trecută viceministrul lituanian pentru energie, Albinas Zananavicius, potrivit Reuters.

Aceste eforturi vin în contextul în care Novatek, cel mai mare producător privat de gaze din Rusia, se află la câteva săptămâni distanță de punerea în funcțiune a unui hub plutitor de transbordare în apropiere de Murmansk. Hub-ul a fost conceput pentru a facilita livrarea de GNL către Europa.

Nu este clar dacă Novatek își va reconsidera decizia, având în vedere planurile UE de a bloca fluxul de GNL către Europa. Compania ar putea alege să amplaseze hub-ul, Saam FSU, în Orientul Îndepărtat, pentru a optimiza livrările de GNL din Arctica către China și India.

Novatek nu a răspuns la solicitările de comentarii pe această temă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.