Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Națională a Consiliilor Județene DEMASCĂ HAOSUL din spitale: Doar în 13 dintre cele 42 de județe ale țării există aparate de testare pentru coronavirus

WRGB
coronavirus

Avertisment dur lansat de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România în plină criză. Uniunea susține că doar în 13 dintre cele 42 de județe ale țării există aparate de testare pentru coronavirus funcționale. Mai mult, în unele județe există aparate, dar nu există kituri.

Citește și: Scădere INEXPLICABILĂ a numărului de paturi de pe ATI: Acum, avem 731, acum câteva zile, erau peste 4.000

Potrivit unei scrisori deschise adresate de Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România premierului și miniștrilor de Interne și al Sănătății, România devodește o „incapacitate majoră de reacție” față de criza provocată de coronavirus.

„Din păcate, România nu a reușit să valorifice experiența statelor care s-au confruntat primele cu epidemia de COVID 19, iar la această dată dovedim o incapacitate majoră de reacție față de teribila provocare, căreia va trebui să îi facem față împreună dincolo de orgoliile de orice fel. Apreciem că evaluarea făcută pană în prezent și prezentată pe canalele guvernamentale de comunicare este departe de realitate, în condițiile în care numărul de persoane infectate se raportează numai la rezultatele testelor efectuate cu posibilitățile reduse existente la această dată la nivel național”, se arată în scrisoare.

Potrivit acesteia, în România nu sunt înregistrate multe cazuri de Covid-19 nu pentru că au fost luate măsuri eficiente, ci pentru că nu se fac teste.

„În acest moment, doar în 13 din cele 42 de județe ale României există aparate funcționale de testare. În mai multe județe există aparate, dar nu există kit-uri de testare. Prin urmare vorbim despre o imposibilitate, în masă, de testare a populației și, din acest motiv, cazurile de infectare comunitară vor fi din ce în ce mai dese. Nu avem mai multe cazuri de COVID-19 nu pentru că au fost luate măsuri eficiente de limitare a apariției acestora, ci pentru că nu se fac teste, ceea ce reprezintă un pericol major, un atentat la sănătatea cetățenilor care nu știu, la acest moment, dacă în comunitățile lor există sau nu există persoane infestate cu COVID-19”, se arată în comunicatul semnat de Marian Oprișan, președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

Acesta susține că direcțiile de sănătate publică și unitătile de primiri urgențe refuză să raspundă solicitarilor de testare pentru persoane care acuză afecțiuni respiratorii, dar care nu se află în stadiul de insuficiență respiratorie. „Astfel, persoanelor care prin natura muncii nu se pot izola (medici, polițiști, îngrijitori, personal DGASPC etc) și manifestă simptomatologie asociată COVID 19, li se refuză testarea epidemiologică și li se recomandă tratament simptomatic ambulatoriu, chiar cu riscul de a propaga răspândirea virusului în contextul în care trebuie să âși desfășoare neîntrerupt activitatea”, se mai arată în comunicat.

UNCJR apreciază că abordarea autorităților a fost gresită de la bun început și se persistă în greșeală prin excluderea de la investigare a cazurilor ușor și mediu simptomatice la populația adultă activă profesional, „motivul evident fiind lipsa capacitătii de testare, abordare din cauza careia putem ajunge la situația nedorită dar previzibilă, respectiv infestare in masă”.

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România cere autorităților monitorizarea permanentă prin testare și evaluare a stării de sănătate a personalului care asigură implementarea măsurilor de ordine și siguranță, monitorizarea permanentă prin testare și evaluare a stării de sănătate a personalului medical din spitale și nu numai și ,onitorizarea permanentă a persoanelor instituționalizate și a personalului care deservește aceste structuri.

„În calitate de conducător al unei autorități locale, cu responsabilități în ceea ce privește modul de gestionare a treburilor publice conform competențelor legale, dar și pentru că răspundem în fața cetățenilor din comunitățile pe care le reprezentăm de crearea unui climat de securitate socială, îmi declar public îngrijorarea față de ineficiența măsurilor impuse de la nivelul conducerii statului și cer imperios Președintelui, Guvernului României, Ministrului de Interne si Ministrului Sănătații să dea dovadă de patriotism, de implicare și bună credință și să dispună măsuri urgente care să aibă în prim plan cetățenii și interesul unic al apărării sănătății și vieții acestora”, se mai arată în comunicatul semnat de Marian Oprișan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.